Na-godišnjicu-otvaranja-obnovljene-Vijećnice

Moskovski kamerni orkestar Schnittke će 9. maja u Vijećnici s početkom u 20.30 sati, na godišnjicu otvaranja ovog obnovljenog simbola grada, održati Svečani koncert pod dirigentskom palicom direktora i dirigenta Moskovskog kamernog orkestra, počasnog umjetnika Rusije, profesora Igora Gromova.

Gosti iz Moskve izvest će neke od svojih najboljih koncertnih kompozicija poznatih svjetskih kompozitora: Bacha, Čajkovskog, Rahmanjinova, Haydna, Rossinija, Vivaldija i drugih.

 Moskovski kamerni orkestar Schnittke formiran je u Moskovskom državnom muzičkom institutu. Ove godine proslavlja se 80 godišnjica rođenja Alfreda Schnittkea, ruskog kompozitora njemačkog porijekla, po kojem je nazvan orkestar.

Od svog nastanka, orkestar je pokazao ogromni kreativni potencijal. Nastupao je u najboljim koncertnim dvoranama u Moskvi, Sankt-Peterburgu i Velikoj prijestolnoj dvorani Katarinine palate. Posljednje dvije godine Moskovski kamerni orkestar Schnittke uspješno je organizirao evropsku turneju u gradovima od Češke Republike, Njemačke, Francuske, Španije do Austrije.