U sklopu obilježavanja 70. godišnjice ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu danas je na lokalitetu Spomen-parka Vraca u organizaciji Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNORBiH) i Grada Sarajeva upriličena centralna manifestacija u znak sjećanja na jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, te odata počast borcima – antifašistima i svim žrtvama fašizma.Tim povodom, lokalitet Vraca pohodile su brojne delegacije organa i institucija vlasti u BiH, te udruženja koja baštine tradicije antifašističke borbe u našoj zemlji, kao i građani Sarajeva i BiH. Među ostalim, cvijeće ispred Spomen-obilježja na Vracama položili su i počast onima koji su se nesebično žrtvovali u odbrani civilizacijskih tekovina odali predstavnici  Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i SABNOR-a BiH.

Učesnicima manifestacije obratili su se gradonačelnik Grada  Sarajeva Alija Behmen, predsjednik SABNOR-a BiH Jure Galić i nositelj "Zlatnog ljiljana", najvišeg ratnog priznanja iz rata 1992.- 1995. Slaviša Šućur, potcrtavajući aktuelnost i neophodnost antifašističke borbe u svim vremenima i na svim prostorima.

Uz evociranje sjećanja na događaje iz Drugog svjetskog rata i odbranu od agresije na BiH u periodu 1992. – 1995., istaknuta je potreba za stalnom afirmacijom antifašizma kao temelja za opstojnost naše zemlje i bolju i prosperitetniju budućnost njenih naroda i građana.

Sa skupa je upućen i apel građanima i narodima Bosne i Hercegovine u kojem je još jednom potcrtana odlučnost na putu očuvanja države Bosne i Hercegovine, kao potreba reafirmiranja moralnih i civilizacijskih vrijednosti – zajedništva, jednakosti i ravnopravnosti, kojima će biti zajamčeno dostojanstvo svih bh. naroda i građana. Uz zvanični dio, odnosno pozdravne govore, za učesnike manifestacije upriličen je i kraći kulturno-umjetnički program.
Osim centralne manifestacije upriličene na lokalitetu Spomen-parka Vraca, simbola i otpora i stradanja, Dan ustanka naroda BiH – 27. juli 1941. godine obilježen je prigodnim skupovima i u drugim krajevima BiH.

Izvor: Novinska agencija FENA