Na glavnoj fasadi i dvije kule na zgradi Vijećnice danas je počela montaža fasadne skele. Nakon što je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac potpisala Sporazum sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Mađarske, kojim su odobrena sredstva u iznosu od 100.000 EUR-a, izvršena je nabavka i montaža skele iz tog granta Vlade Republike Mađarske. Grad Sarajevo u ovom projektu učestvuje sa 33.250KM.

Predviđeno je da se skela zadrži na objektu u toku trajanja cijelog perioda obnove Vijećnice, te će pored zaštitne funkcije služiti za obnovu i rekonstrukciju fasade objekta. 

Grad Sarajevo sklopio je ugovor sa firmom „Alu stil“ iz Banjaluke za nabavku i montažu skele. Skela je nabavljena od renomiranog proizvođača sistema skela, firme „Layher“ iz Njemačke. Firma „Alu stil“ angažirala je firmu "BENIJ COMMERCE" d.o.o Sarajevo da izvrši montažu skele. Monitoring nad poslovima montaže vrši predstavnik firme „Layher“ iz Njemačke.

Simbolično, postavljanje skele znači početak radova na terenu u okviru projekta rekonstrukcije i restauracije ovog vrijednog kulturno-historijskog spomenika od 2006. godine kada je Grad Sarajevo preuzeo vodstvo nad ovim projektom.

Izvor: Služba za odnose sa javnošću Grada Sarajeva