Dobitnik priznanja „Graham Bamford“ u 2014. godini je Goran Čengić posthumno

Goran Čengić je bio poznati sarajevski rukometaš. Sa samo 17 godina igrao je za ekipu Rukometnog kluba Bosna, koja je 1963. godine osvojila Kup Jugoslavije. Ali Goran nije bio samo vrhunski sportista. Goran je bio izuzetan čovjek, za koga su postojali samo dobri i loši ljudi. U tom duhu su ga odgajali njegovi roditelji, Nataša Zimonjić-Čengić i  Ferid Fićo Čengić, prvi poslijeratni gradonačelnik Sarajeva. Zato Goran nije ustuknuo pred naoružanim zločincima u njegovoj okupiranoj Grbavici, već se smjelo i odvažno suprostavio kako bi zaštitio svog starog i bolesnog komšiju doktora Husniju Ćerimagića. U spašavanju, nažalost, nije uspio. Veselin Vlahović Batko poznatiji kao „monstrum s Grbavice“ je tog kobnog 14. juna 1992. godine, odveo obojicu i strijeljao na Trebeviću.

Goranova majka, supruga i sinovi reći će da je Goran ispunio svoju građansku i ljudsku dužnost, a mi da je Heroj s Grbavice svjesno žrtvovao svoj život i dokazao prave ljudske vrijednosti u najtežim trenucima njegovog grada. Zato mu se građani Sarajeva zahvaljuju i dodjeljuju priznanje „Graham Bamford“ za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

Nagradu je preuzeo Goranov sin, Vladimir, koji je kazao: „Iako danas fizički moj otac nije prisutan, jako je ohrabrujuća činjenica da su takve stvari prepoznate. Ne može biti veća čast nego na Dan grada primiti ovu nagradu. Novčani dio priznanja želim sa svojom porodicom darovati humanitarnoj organizaciji ‘Ruku na srce’ sa sjedištem u Sarajevu.“.

Dobitnik priznanja „Graham Bamford“ u 2014. godini je Srđan Aleksić posthumno

Sportista, umjetnik i ljudina – bila su glavna zanimanja mladog Trebinjca, Srđana Aleksića tokom 27 godina njegovog života. Srđan je bio pionirska plivačka nada tadašnje Jugoslavije, a potom i juniorski rekorder u plivanju. Amaterski se bavio i glumom, za šta je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i tokom rata, u predstavi San ratne noći u trebinjskom pozorištu Slovo.

Međutim, taj san ga je koštao vlastita života. Izgubio je svoj mladi život braneći sugrađanina, svog prijatelja muslimana Alena Glavovića od premlaćivanja. Tog ratnog 21. januara 1993. godine, Srđan se sam suprostavio četvorici naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su maltretirali i tukli Glavovića, inače, Srđanovog komšiju. Srđan mu je priskočio u pomoć, a četvorica vojnika su kundacima pušaka pretukla Aleksića. Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu, i nakon šest dana preminuo 27. januara u 27 godini života. Sve se dešavalo blizu pijace i policijske stanice u Trebinju naočigled prolaznika i policajaca.

Srđanov otac Rade u smrtovnici je napisao „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“ jer sina je vaspitavao da „u svakom čovjeku vidi samo čovjeka, da ga razlikuje samo po poštenju, po dobroti, po znanju.”
Građani Sarajeva dodjeljuju priznanje „Graham Bamford“ Srđanu Aleksiću, heroju velikog i plemenitog srca, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

Nagradu je preuzeo Muhamed Ajdinović, učenik 1. razreda Gimnazije i član Plivačkog kluba „Stari grad“. „Pošto se bavim plivanjem, sportom koji je trenirao i Srđan, na putu za turnir u Crnoj Gori, želio sam sa trenerom obići njegov grob. Stupili smo u kontakt sa njegovim ocem koji je izrazio želju da baš ja primim ovu nagradu. Meni je veća čast i zahvalnost primiti nagradu u njegovo nego da je primam u svoje ime. Ovo priznanje pripada njemu kao čovjeku sa velikim srcem. Srđan je u svima nama i svi smo mi Srđan“, istaknuo je mladi Muhamed.