Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima primio je danas ambasadora Češke Republike u BiH, Nj. E. Juøi Kudela s kojim je razgovarao o potrebi obnove saradnje glavnih gradova, Praga i Sarajeva u svim segmentima života.

– Prilikom učešća na Samitu evropskih gradova i regija održanom nedavno u Pragu, susreo sam se s praškim gradonačelnikom Pavelom Bemom s kojim sam postigao načelni dogovor o intenziviranju konkretne saradnje između naša dva grada, preko kulture i projekata zaštite kulturnog naslijeđa do urbanog planiranja – istaknuo je gradonačelnik Behmen, te dodao da je tom prilikom bilo riječi i o  ponovnom održavanju Dana Praga u Sarajevu već na jesen ove godine.

Gradonačelnik Behmen je pozvao Grad Prag i Češku Republiku da se uključe u proces obnove Vijećnice s obzirom na naše tradicionalne historijske i prijateljske veze. Gradska uprava Sarajeva će, kazao je Behmen, Češkoj ambasadi uskoro dostaviti izvještaj o svim do sada poduzetim aktivnostima na rekonstrukciji sarajevske Vijećnice.
Ambasador Kudela izrazio je spremnost da se angažira na intenziviranju saradnje dvaju glavnih gradova:

– Imamo velike ambicije sa Gradom Sarajevom. Zainteresirani smo za realizaciju većih projekata poput prečistača vode, obnove trolejbuskih linija, kao i uspostave tramvajskog saobraćaja između Grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Također, možemo biti partneri i u manjim projektima na dobrobit građana ovog grada – istaknuo je ambasador Kudela.
Na kraju je ambasador Kudela dodao da "ovdje ima puno zanimljivih aduta koji bi se mogli promovirati kao češko-bosanska ili bosansko-srednjoevropska veza, prije svega preko čeških arhitekata Karla Paržika i Aleksandra Witeka, češkog fotografa, bibliotekara i arhivara Františeka Franje Topćića, sarajevskog arhiva i svega onoga što je ogledalo naše zajedničke prošlosti."     

                                      
Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva