Sarajevo je jedno od 20 destinacija za koje National Geographic smatra da se mora posjetiti naredne godine. Njihova lista odražava sve ono što je autentično i što obiluje kulturnim bogatstvom u današnjem svijetu. Pored Sarajeva, na listi su se našli i John Muir Way u Škotskoj, nacionalni park Nahanni u Kanadi, Put kakaa u Ekvadoru, Lihtenštajn, visoravan Bolaven u Laosu, otoci Deravan u Indoneziji, nacionalni park Nyungwe u Ruandi, Puglia u Italiji i mnogi drugi. Ovo su samo neka od zanimljivih mjesta koje preporučuje National Geographic. Ovaj američki magazin je Sarajevo nazvao balkanskim urbanim feniksom. Novinar Alex Crevar napisao je svoje impresije o Sarajevu za National Geographic. "Savjetnici Franza Ferdinanda molili su ga da ne ide u Sarajevo. On ih nije poslušao. Poput mnogih prije i poslije njega, austrougarski nadvojvoda pogrešno je procijenio tamošnju regiju i njene ljude. Pucnjevi ispaljeni prije stotinu godina – 28. juna 1914. godine – u prijestolnici Bosne i Hercegovine uzrokovali su njegovu smrt i zapalili su fitilj za Prvi svjetski rat", piše Crevar.

Svijet se nepovratno promijenio tog dana. Ali Sarajevo, koje je izdržalo tri razarajuća rata i izgradilo se pod šest nacionalnih zastava u sto godina, zadržalo je svoj karakter. Miris crne kafe koja se kuha u bakrenim posudama odiše Baščaršijom, bazarom iz vremena Osmanlija. Kujundžije i trgovci ćilimima cjenkaju se i šegače na kaldrmi. Secesionističke zgrade, podignute tokom austrougarske vladavine, smještene su u blizini munara.

Nazvan "najopasnijim gradom na svijetu" tokom rata 1990-ih godina, Sarajevo je trenutno među jednim od najsigurnijih prijestolnica u Evropi. Posjetioci – koji nisu više samo postratni znatiželjnici – šetaju prometnim ulicama do historijskih mjesta na kojima se mole muslimani, jevreji i kršćani. Renomirani Sarajevo Film Festival održava se svako ljeto. Turisti i lokalni stanovnici uživaju u planinarskim stazama na okolnim Dinaridima.

Preporod Sarajeva možda najbolje simbolizira dugo očekivana rekonstrukcija Vijećnice u kojoj se nalazi nacionalna biblioteka. Uništena, zajedno s još dva miliona knjiga 1992. godine, ova pseudomavarska znamenitost se treba svečano otvoriti tokom obilježavanja atentata na Franza Ferdinanda.

"Oči cijelog svijeta bit će uprte 2014. godine u Sarajevo. Ovaj put to neće biti zbog tragedije, već zbog nečeg potpuno novog", za magazin je rekao  gradonačelnik Ivo Komšić.

.footer-social22 { top: 5px; left: 0; right: 0; text-align: center; float: left; position: relative; }