Dragi moji sugrađani, Iza nas je godina u kojoj smo uspjeli da naše Sarajevo učinimo još ljepšim, modernijim i funkcionalnijim gradom. Grad Sarajevo se u proteklom periodu, orjentirao na postizanje dva komplementarna cilja: jedan je stalno podizanje kvaliteta života, a drugi je obogaćivanje ponude za poslovne posjetioce, goste i sve brojnije turiste, kako bi se što duže zadržavali u našem gradu.

Sarajevo se na međunarodnim skupovima uvažava kao ravnopravan partner i sugovornik. U 2008. godini:

– bili smo domaćini 9. Međunarodne konferencije velikih balkanskih gradova – BALCINET,

– organizirali smo Dane Friedrichshafena i Dane Podgorice u Sarajevu,

– a u Beču "Dane Sarajeva".

Sarajevo i njegovi građani imaju mnogo razloga za ponos.

– Završili smo izgradnju prvog zatvorenog olimpijskog bazena u našoj zemlji,

– Osigurana su inicijalna sredstva za obnovu sarajevske Vijećnice,

– Uradili smo idejni projekat za obnovu jednog od simbola Sarajeva – trebevićke žičare,

– Na Baščaršiji smo obnovili krovove na starim dućanima, a odmah potom uradili smo i svečanu rasvjetu koja je jedna od najsavremenijih u svijetu,

– Po prvi put nakon rata u Sarajevu se realizira projekat postavljanja turističkih i olimpijskih obilježja na frekventnim mjestima u gradu.

– Finaliziramo izgradnju Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog grada Sarajeva 92.-95.

Posebnu pažnju smo posvetili starom gradskom jezgru Baščaršiji i u 2009. godini krećemo sa popločavanjem baščaršijskog trga, a uvešćemo i najsavremeniju automatsku dojavu požara na tom lokalitetu, kao i video nadzor.

U toku posljednje tri godine obnovili smo fasade na 50 objekata iz austro-ugarskog perioda. To namjeravamo nastaviti kao i projekat osvjetljenja mostova.

Želimo afirmirati Sarajevo kao kulturni, obrazovni i sportski centar Bosne i Hercegovine. Sarajevo je lijep grad i učinit ćemo sve da postane prestižna turistička destinacija.

Sarajevo je i olimpijski grad, jedan od 39 gradova u cijelom svijetu. To nikada ne smijemo zaboraviti. Učinili smo sve da s ponosom vratimo duh olimpizma u ovaj grad. Za nepunih godinu dana u Sarajevu su gostovale najveće klizačke i skijaške legende. Polahko vraćamo samopouzdanje rukovodeći se olimpijskim kredom – brže, bolje, jače.

Drage moje Sarajlije,

2009. godina se najvljuje kao teška godina u cijelom svijetu. Morat ćemo biti mudriji i racionalniji. Morat ćemo zbiti redove i podržavati jedni druge. Upravo u tome je prednost Sarajeva, koje je dokazalo da je najjače kada je najteže. Ovaj grad je osuđen na uspjeh.

Na kraju svima vama u Novoj 2009. godini želim puno dobrog zdravlja, porodičnu sreću i još puno uspjeha u životu i radu.