“Moja najteža zadaća, ali i najveći uspjeh je bio što nisam dozvolio da se ugasi Grad Sarajevo kao institucija, iako su to neki htjeli”, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić na danas održanoj tradicionalnoj novogodišnjoj press konferenciji u Vijećnici.

Sumirajući rezultate otkako je na funkciji gradonačelnika od 27. marta 2013. godine, Komšić je rekao da je naslijedio dug veći od dva i po miliona KM, a koji je do kraja te godine narastao na tri miliona. “Kad uporedimo ovaj dug sa visinom granta Kantona Sarajevo koji je iznosio pet miliona KM, to je bilo više od pola tog granta”, istaknuo je Komšić.

 

101472

 

 

 

 

 

Zahvaljujući izuzetnoj štednji i uloženim naporima, Grad je u 2014. ušao bez duga.

“Međutim, 2014. za nas je bila još šokantnija. Početkom aprila te godine KS prestao je da nas potpuno finansira. Ukinuo je grant pozivajući se na Federalni zakon o javnim prihodima, kojim je Grad Sarajevo isključen iz finansiranja kao lokalna jedinica. Ostali smo u vakuumu između obaveza Kantona i Federacije. Bili smo prepušteni sami sebi“, kazao je Komšić.

„Kao gradonačelnik našao sam se pred činjenicom da se Sarajevo kao glavni grad države treba ugasiti. Najviše napora uložio sam u to da spasim status Grada Sarajeva kao glavnog grada države i da osiguram njegovo finansiranje. I uspio sam. Svjedoci ste, Grad se nije ugasio, nismo zaključali vrata. Na Ustavnom sudu smo dobili Federaciju putem žalbe tako da od decembra 2015. Sarajevo ima stabilno finansiranje“, naglasio je gradonačelnik.

S ponosom je izjavio da je uspio sačuvati opstojnost Sarajeva kao glavnog grada države BiH i promovirati ga u svijetu.

„Zahvaljujući izuzetnoj međunarodnoj saradnji koju smo vodili tokom ove četiri godine, sa velikim zadovoljstvom moram reći da je danas Grad Sarajevo veoma poželjan partner u svijetu. Podigli smo njegov ugled, svakodnevno dobijamo zahtjeve za bratimljenjem, a time i donacije,“ rekao je prvi čovjek Sarajeva.

U nastavku press konferencije, govoreći o projektima koji su realizirani prethodnih godina, Komšić je spomenuo otvorenje Vijećnice.

“To je moj projekat, iako su neki o tome zlonamjerno govorili. Ja sam doveo Bečku filharmoniju kao poklon Sarajevu i njenim građanima. Da je nismo otvorili 9. maja 2014. sada bi joj fasada bila puna grafita, prozori polupani, a u podrumu bi bili drogeraši”, kazao je Komšić i dodao da je danas Vijećnica postala multimedijalni centar kulture grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

101473

 

 

 

 

 

 

Sarajevo je jedan od rijetkih gradova koji nije imao biciklističku stazu. “Ne bismo je mogli napraviti bez načelnika sarajevskih općina, Ministarstva saobraćaja KS i Direkcije za ceste. U narednom periodu ona će ići do Bentbaše. Važan projekat koji smo uradili je i postavljanje informativnih tabli na tramvajska stajališta kako bi svi turisti znali gdje se nalaze”, podsjetio je Komšić.

Kad je riječ o Trebevićkoj žičari, pravo građenja žičare Grad je dobio tek u januaru ove godine. “Projekti su gotovi, a italijanska firma Leitner već u svojoj fabrici gradi ono što je potrebno za žičaru. Imat ćemo jednu od najboljih žičara na svijetu jer je gradi najbolja firma”, istaknuo je gradonačelnik.

U bitne projekte Komšić je svrstao i  EYOF. Napomenuo je da je to važan projekat jer okuplja 1.500 učesnika, 5.000 gostiju i traži angažiranje svih nivoa vlasti. Podsjetio je da nijedna državna institucija nije željela stati iza tog projekta čija organizacija košta šest miliona eura.

„Osigurali smo finansijska sredstva za taj projekat. Sada su nam na moje veliko insistiranje pomogli i ostali državni organi. Ta se manifestacija više ne može dovesti u pitanje. Olimpijada mladih će se održati 2019. godine“, naglasio je gradonačelnik.

S obzirom na to da je bilo mnogo govora o novcu koji će se izdvojiti za organiziranje javnog dočeka Nove 2017. godine u Sarajevu, Komšić je kazao da je ugovor potpisan sa Magazom d.o.o. kojoj se uplaćuje novac za organizaciju dočeka Nove godine. Grad Sarajevo je izdvojio 100.000, a Kanton Sarajevo 150.000 KM.