Vijećnici Gradskoga vijeća Grada Sarajeva primili su k znanju Izvješće o provedenim aktivnostima na realizaciji Projekta obnove Vijećnice, koji se odnosi na izvještajno razdoblje od listopada 2010. do rujna ove godine. Kako je kazala Vildana Jakić, koordinatorica na Projektu obnove Vijećnice u Gradskoj upravi Grada Sarajeva, u tom su razdoblju završeni svi betonski i zidarski radovi unutar objekta, ali i restauracija kamenih cvjetova na cijelom objektu.

"Završeni su i poslovi na restauraciji onih dijelova objekta na kojima je to moglo biti izvršeno, a na onim dijelovima na kojima to nije bilo moguće trebalo je izvršiti dopunu", pojašnjava Jakić. Također, završena je i priprema radova na fasadi objekta koja je veoma složena, ističe Jakić, i radila se u nekoliko faza, a pored toga vršeni su veoma obimni restauratorski radovi, koji se izvode ručno i na kojima radi i šest kipara. Planirano je da se, ukoliko to dozvole vremenski uvjeti, zapadni dio fasade završi ove godine, a da se u 2012. godini završe ostale dvije strane fasade i kompletna III. faza obnove, nakon čega će uslijediti IV. faza obnove.

"Za IV. i posljednju fazu obnove osigurana su sredstva kroz pretpristupne fondove Europske unije, a ova faza podrazumijeva sve unutarnje radove i očekuje se da će do 2014. godine biti u potpunosti završena obnova Vijećnice", pojasnila je Jakić.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen istaknuo je kako je Vijećnica najzahtjevniji objekt koji se u BiH restaurira, jer je i najskuplji objekt koji je izgrađen za vrijeme Austro-Ugarske, a koji je mučki spaljen u ratu i ne samo da je objekt devastiran nego je izgorjelo i više od dva milijuna knjiga. Ipak, dodao je, nakon što bude završena obnova Vijećnice, ona će biti prkosna osveta svima onima koji su učinili sve da tako veliko nacionalno blago unište.

Izvor: FENA