Nakon preuzimanja zastave na svečanosti zatvaranja EYOF-a 2015. u Montafonu (Austrija), gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Ivo Komšić i Nenad Samardžija, preuzeli su domaćinstvo narednog 13. EYOF-a i zastavu donijeli u ova dva grada. Cjelodnevnom svečanom ceremonijom predstavljanja zastave Evropskog omladinskog olimpijskog festivala u Sarajevu i Istočnom Sarajevu pod nazivom „U susret EYOF-u 2017“, danas je i zvanično počelo odbrojavanje do održavanja najvećeg i najznačajnijeg sportskog događaja nakon Sarajevske olimpijade, održane već davne 1984. godine.

Članovi sarajevskih hokejaških i klizačkih klubova dočekali su zastavu u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch”/Zetra i pronijeli je ledenom plohom ovog olimpijskog simbola.

„Danas je i zvanično počela kampanja u pripremi organizacije ovog značajnog sportskog događaja za naša dva grada i zemlje BiH. Sa ovom zastavom u našu regiju vraćamo vrijednosti mira, prijateljstva i poštenog nadmetanja i solidarnosti“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić. Obraćajući se prisutnim mališanima u Zetri, Komšić je izrazio nadu da će mnogi od njih biti takmičari za dvije godine, na kojoj će predstavljati našu zemlju.

Načelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija je kazao je da Istočno Sarajevo i Sarajevo danas idu sigurnom mapom ka najvećem sportskom događaju EYOF-u 2017. godine. “Organizacija EYOF-a predstavlja privilegiju za dva grada ali i šansu da se najbolje, sa resursima i potencijalima s kojima raspolažemo, predstavimo svijetu. Očekujemo da ćemo do 2017. godine na ovakav način širiti pozitivnu energiju kako bi ova sportska manifestacija protekla u najboljem redu”, poručio je Samardžija.
Marijan Kvesić, predsjednik OK BiH je poručio da je EYOF 2017, koji nosi u sebi veliki značaj, izuzetna prilika za sve nas.


Početak manifestacije održan je jutros okupljanjem i polaskom zastave EYOF-a iz Istočnog Sarajeva tour busom u kojem su je, pored dva gradonačelnika, pratili načelnici/predstavnici općina/opština, predstavnici EYOF-a, OK BiH,  mladi olimpijci, muzičari i novinari.

Zastava je potom dočekana  na Palama gdje je priređen prigodan program na mjestu gdje je smještena olimpijska pahuljica, uz prisustvo načelnika Miodraga Kovačevića, građana i mladih ove opštine.

Nakon Pala, promocija je nastavljena kroz općine Kantona Sarajevo a na trgu pred Katedralom Srca Isusova, upriličeno je druženje sa građanima i gostima grada Sarajeva. Okupljeni građani oko štanda sa promotivnim materijalom, izrazili su radost zbog vraćanja olimpijske zastave.

Cijelim putem predstavljanja zastave EYOF-a u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, atmosferu su upotpunili muzički hitovi iz `80-tih, a posebno mjesto u repertoaru, muzičara iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva Kristijana Salihovića i Momira Bogdanovića, koji godinu dana zajedno nastupaju, našle su pjesme nedavno preminule legende Kemala Montena.

Producent programa današnje manifestacije  „U susret EYOF-u 2017“ bio je Radio 8 Sarajevo.

Podsjećanja radi, 13. Evropski omladinski festival mladih održat će se od 11. do 18. februara 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, na kojem se očekuje učešće 1.500 sportista iz 49 zemalja Evrope i preko 2.000 gostiju.