Za dodjelu kolektivne „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini predložena „Udruga roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95”, za dodjelu pojedinačne „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini predložen Safet Zec, dok su za grupnu „Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva” u 2015. godini predloženi Jim Marshall i Timothy-Tim Clancy

Odbor za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini, danas je, na svojoj sjednici,  utvrdio prijedloge za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini i uputio ih Gradskom vijeću Grada Sarajeva na razmatranje i konačno odlučivanje.

Javni poziv za predlaganje kandidata za ovu godinu je bio otvoren od 08. 01. 2015. godine do 26.01.2015. godine.

U roku utvrđenom u Javnom pozivu, Gradskom vijeću Grada Sarajeva dostavljeno je osamnaest prijedloga za dvanaest kandidata za dodjelu pojedinačne Nagrade i tri potpore za ove kandidate. Za dodjelu skupne Nagrade pristigla je jedna kandidatura, a za dodjelu kolektivne Nagrade  istaknute su četiri kandidature s 36 prijedloga.
Dakle, ukupno je pristiglo 55 prijedloga i tri potpore za 12 kandidata za pojedinačnu, jednog kandidata za skupnu i četiri kandidata za kolektivnu Nagradu (poslije roka pristigla su još tri  prijedloga).
Odbor, u sastavu: Miroslav Živanović, Velija Katica, Sanja Lazar, Drago Jurić, Slaven Kovačević, Gradimir Gojer, Enes Husejnović, Igor Mišković, Salih Selmanović, Dragan Vikić, Dženana Zlatar, Edin Mustafić i  Jelena Misita, razmatrao je pristigle prijedloge prema  propisanom i prethodno utvrđenom načinu i postupku rada Odbora.

Odbor je radio u šest sjednica i na posljednjoj, današnjoj, utvrdio Izvješće o svom radu za Gradsko vijeće. Uz Izvješće je Gradskom vijeću uputio i utvrđene prijedloge za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini.

Tako je, za dodjelu kolektivne „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini predložena „Udruga roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95”.
Ove godine se navršava dvadeset godina kontinuiranog djelovanja „Udruge roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95”, kojim su oni slali u svijet, poruke mira, poruke pogubnosti rata, poruke o strašnom bolu nakon ubojstva razigranog djeteta. Ne dozvoljavajući da vrijeme bude put zaborava i negiranja da su njihova djeca ikada i živjela, oni su dokumentirali monografiju „Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi” i tako, čitateljima ove monografije poslali poruke o pticama rano slomljenih krila, o uzaludnosti ratnih sukoba koje djeca ne počinju, a bivaju najviše žrtve rata.

Za dodjelu pojedinačne „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini  predložen je Safet Zec.
Safet Zec je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih slikara. Snaga njegovog slikarstva, odnosno njegova izravnost, iskrenost i njegovo insistiranje na humanizmu, te njegova emocionalna uključenost u sve što se zbiva oko njega i njegova stalna potreba da intervenira u svijetu ga svrstava u sam vrh likovnih stvaratelja ne samo u regiji, već i širom Europe.

Za dodjelu grupne „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini  predloženi su Jim Marshall i Timothy-Tim Clancy. Jim Marshall, sarajevski fotograf, rođen u Škotskoj i Timothy-Tim Clency, promotor bosanskohercegovačkog turizma i autor nekoliko knjiga o našoj zemlji, rođen u SAD, simboli su pozitivne promocije i poboljšanja imidža Sarajeva, kako unutar Bosne i Hercegovine, tako i širom Europe i svijeta. Njihovi nebrojeni projekti i aktivnosti, doprinijeli su, među ostalim izgradnji percepcije našeg i njihovog grada kao otvorenog i prijemčivog za sve kulture, rase i nacije, u eri sve žešćih tragičnih sukoba u svijetu.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva će na svojoj sjednici koja se planira održati 11.03.2015. godine, razmotriti i donijeti odluke o dodjeli „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini.

PREDSJEDATELJ ODBORA

Miroslav Živanović,s.r.