Na poziv gradonačelnika Lozane Daniela Brelaza, u radu 2. samita Svjetske unije olimpijskih gradova u Lozani od 19. do 21. novembra 2009. godine u ime gradonačelnika Sarajeva učestvovao je Almir Kasumagić, šef Odjela za međunarodnu saradnju. Učesnici Samita – gradonačelnici i predsjednici organizacionih odbora Olimpijskih igara, u sklopu različitih diskusija, razmijenili su iskustva i  znanja specifična za gradove koji su bili domaćini Olimpijskih igara. Samit 2009. predstavljao je susret svjetskih predavača/eksperata  i predstavnika Međunarodnog olimpijskog komiteta, međunarodnih federacija, gradova domaćina olimpijskih igara i olimpijskih igara mladih.

Prezentirane su sljedeće teme: urbani razvoj – kako inkorporirati u urbanu strategiju grada olimpijsko naslijeđe i samoodrživost, očuvanje olimpijskog plamena – od grada domaćina do olimpijskog grada, takmičenje za velike događaje i Olimpijske igre i upravljanje znanjem – očuvanje znanja stečenog organizacijom Olimpijskih igara u samom gradu.
„Jednom olimpijski grad, uvijek olimpijski grad“ bila je centralna tema 2. samita olimpijskih gradova u Lozani.
Cilj samita 2009., pored osiguravanja platforme na kojoj se može odvijati otvoren i konstruktivan dijalog, jeste pomoći gradu u shvatanju značaja platforme kako da postane olimpijski grad, kako najbolje da iskoristi ovaj status i kako da osigura njegovu dugotrajnost.
U sklopu održavanja Samita održana je Generalna skupština Svjetske unije olimpijskih gradova na kojoj je, između ostalog, podnesena informacija o novim članovima Unije u kojoj se nalazi Grad Sarajevo kao aktivan član. U izvršni komitet, na incijativu osnivača Unije gradova Lozane i Atine, primljeni su gradovi: London, Sochi, Rio de Janeiro, Peking i Lake Placid. Planirane su aktivnosti za 2010. i 2011. godinu u okviru kojih se predviđa organiziranje 3. samita Unije u Pekingu u proljeće 2010. godine, 4. samita Unije u Lozani u jesen 2010. godine, a 5. samit će se održati u Atini u proljeće 2011. godine.
Na generalnoj skupštini počasnim članom Unije proglašen je Juan Antonio Samaranch, počasni predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta i istinski prijatelj Grada i građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
Predstavnik Grada Sarajeva Almir Kasumagić održao je odvojene sastanke s gradonačelnikom Lake Placida Craigom H. Randallom i zamjenikom gradonačelnika Albertvilea Alainom Marcaisom koji su predložili obnavljanje saradnje s Gradom Sarajevom i razmjenu iskustava u oblastima sporta, kulture i mladih kao i sjećanja na Olimpijske igre.
U radu Drugog samita Svjetske unije olimpijskih gradova u Lozani učestvovali su predstavnici 30 gradova svijeta. Riječ je o gradovima koji su organizirali ili trebaju organizirati Olimpijske igre. 
Inače, gradovi koji su do novembra 2009. godine pristupili Svjetskoj uniji olimpijskih gradova su: Atina, Peking, Garmisch Partenkirchen, Grenoble, Lozana, London, Lake Placid, Los Angeles, Moskva, Minhen, Rio de Janiero, Sarajevo, Soči, St.Louis i St.Moritz, kao aktivni članovi, te Busan, PyeongChang i Denver, kao pridruženi članovi.

Izvor: Odjeljenje za odnose s javnošću