Poznati bh. olimpijci Lusija Kinami i Ðuro Kodžo pobjednici su 2. Sarajevskog polumaratona, koji se održao danas na Dan bez automobila pod motom "Uključi me!". Blizu 300 takmičara pretrčali su stazu dugu 21 km od tržnog centra "Tom" u Istočnom Sarajevu do platoa Olimpijske dvorane "Zetra".

Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo u saradnji sa Ambasadom Republike Francuske u BiH, Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), Udruženjem "Marathon", Atletskim savezom BiH, atletskim klubovima "Bosna" i "Slavija" bili su domaćini 2. Sarajevo polumaratona 2008. koji je uključen u ovogodišnji kalendar Međunarodne atletske federacije.

– Drago mi je da ove godine učestvuje duplo više sportista, rekreativaca i entuzijasta. Ovo je dobar način da se mladi potaknu da se bave sportom. Također, ovaj sportski događaj odličan je primjer saradnje dvaju gradova – istakla je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac koja je zajedno sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Radomirom Kezunovićem oznalačila start ove sportske manifestacije koja će zasigurno postati jedna dobra tradicija. 

Pored prvoplasirane Lusije Kimani iz BiH, u ženskoj konkurenciji drugo mjesto osvojila je Ana Subotić iz Srbije, treće Snežana Kostić iz Srbije, četvrto Slađana Perunović iz Crne Gore i peto Ksenija Bogović iz Srbije. U muškoj konkurenciji pored prvoplasiranog Ðure Kodže iz BiH, drugo mjesto pripalo je Goranu Stiljkoviću iz Crne Gore, treće Jasminu Mujanoviću iz Crne Gore, četvrto Senahidu Hasiću iz BiH a peto Nikoli Stameniću iz Srbije.

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Borovac i Kezunović, te  Nj.E. Maryse Berniau, ambasadorica R Francuske u BiH, rezidentna predstavnica Razvojnog programa UN-a BiH (UNDP-a) Christine McNab i zamjenik gradonačelnice Sarajeva i ujedno predsjednik OO Polumaratona Sarajevo 2008. Josip Jurišić najboljim su uručili pehare, medalje i novčane nagrade. Grad Sarajevo obezbijedio je nagradni fond od 10.000 KM, tako da su prvoplasirani dobili po 800 eura, drugoplasirani po 600, trećeplasirani 300, a oni koji su osvili četvrto i peto mjesto po 200 odnosno 100 eura.

Najmlađi učesnici bili su Desanka Ćiro iz AK "Slavija" i Nihad Ivazović iz AK "Bosna".

Pored Polumaratona Sarajevo 2008., ove godine održana je i šetnja za socijalnu uključenost svih građana, a koju je podržao Razvojni program UN-a BiH (UNDP).  Šetalo se od "Skenderije" do "Zetre", a najboljim su se pokazali članovi Društva alpinista "Svjetlo".

Izvor: Služba za odnose sa javnošću Grada Sarajeva