U sklopu obilježavanja godišnjice XIV ZOI Sarajevo \’84., danas je u prostorijama Grada održan  Okrugli sto o temi "Obnova olimpijskih sadržaja". Okrugli sto otvorio je zamjenik gradonačelnice Sarajeva Josip Jurišić koji je istakao opredjeljenje Grada Sarajeva da podrži i inicira brži razvoj zimskih sportova, posebno u kontekstu turističke ponude olimpijskih sadržaja, što je sastavni dio Platforme "Pravci djelovanja Grada Sarajeva 2006.-2008.".

Moderator Okruglog stola bio je Džemal Bisić, direktor Olimpijskog centra "ZOI \’84", koji je prezentirao sadašnje stanje Ski centra Igman – Bjelašnica  sa posebnim osvrtom na obnovljene i izgrađene objekte sportske i komunalne infrastrukture. "U posljeratnom periodu u ovu infrastrukturu uloženo je blizu 14 miliona maraka. Ubuduće treba raditi na sanaciji i modernizaciji bob staze na Trebeviću za šta je, prema procjenama međunarodnih eksperata, bilo potrebno 12 miliona švicarskih franaka.", istakao je Bisić. Kada je riječ o skakaonicama na Malom polju, kako je dodao Bisić, problem pored njihovog oštećenja predstavlja i to što su se promijenila međunarodna pravila koja zahtijevaju kompleks skakaonica od 90 i 120 metara za zvanična takmičenja. Uz dodatna ulaganja moguće je tim pravilima prilagoditi postojeće skakaonice od 70 i 90 metara.

U diskusiji u okviru Okruglog stola učestvovali su predstavnici: Saveza zimskih sportova, učesnici u organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1984.g. u Sarajevu, vijećnici Gradskog vijeća, kao i predstavnici Turističke zajednice i Privredne komore Kantona Sarajevo. Kako je danas dogovoreno od predstavnika spomenutih institucija i udruženja formirat će se Radna grupa koja će na osnovu današnje diskusije i iznesenih prijedloga  definirati zaključke koji se odnose na obnovu olimpijskih sadržaja i proslijediti ih na razmatranje Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Ovim Okruglim stolom i gašenjem olimpijskog plamena na stadionu "Asim Ferhatović Hase", sinoć u 19 sati, okončan je Program obilježavanja 23. godišnjice sarajevske Olimpijade, koji će se od ove godine održavati tradicionalno.

Izvor: Gradska uprava