U organizaciji Grada Sarajeva danas je održan okrugli stol/promocija knjige pod nazivom „Konkurentnost lokalne zajednice kroz razvoj privrede i e-Uprave“, autora mr. sc. Ismete Mameledžije i Ismara Hadžiosmanovića izdate u martu 2012. godine. Riječi dobrodošlice na početku ovog skupa uputio je gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen istaknuvši da je lokalna zajednica u našoj zemlji podcijenjena. „Ona se nalazi u Ustavu BiH, međutim, ne poštuje se onaj dio koji ima ključnu ulogu za ovaj segment države. Želim da podržim autoricu i autora ove knjige da nastave sa ovim radom i da kroz akademski i praktični dio objave još knjiga. Vjerujem da ova knjiga ima visok nivo praktične upotrebljivosti za sve uposlenike u lokalnoj samoupravi  “, naglasio je Behmen.

U prvom dijelu knjige „Konkurentnost lokalne zajednice kroz razvoj privrede i e-Uprave“ sadržani su teoretski pregledi razvoja malih i srednjih preduzeća i stanja javne uprave sa akcentom na e-upravu, a u drugom dijelu prezentirana su metodološka istraživanja koja su provedena u sve četiri gradske općine, Gradu i Kantonu Sarajevo, te primijenjeni, prezentirani i analizirani rezultati istraživanja SMEs, kao i stepena implementacije e-Uprave, a date su i preporuke i implikacije za buduće politike. Također u knjizi su navedeni i primjeri dobre prakse u zemljama EU. Knjiga je namijenjena uposlenicima u javnoj upravi, lokalnim zajednicama, studentima, ali i građanima kao korisnicima javnih usluga.

Okruglom stolu koji se održao u prostorijama Grada Sarajeva prisustvovali su, pored autora knjige „Konkurentnost lokalne zajednice kroz razvoj privrede i e-Uprave“, recenzenti knjige akademik prof. dr. Muris Čičić, prof. dr. Mirko Pejanović, promotor akademik prof. dr. Boris Tihi, te načelnik Općine Centar, Dževad Bećirević i predstavnici Općine Novi Grad, koji su pružili svesrdnu pomoć pri izdavanju ove knjige.