Uz prisustvo predstavnika štampanih, elektronskih i online medija, danas je  u prostorijama Aarhus centra Sarajevo, održan jednodnevni seminar o temi “Uloga medija u ostvarivanju prava na informaciju o okolišu“. Ovaj prvi edukacijski seminar organizirao je Aarhus centar Sarajevo uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Pozdravivši učesnike seminara, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović je kazao da svjetski trendovi pokazuju da će zaštita okoliša, kao jedan izuzetan resurs, biti prioritet sviju nas. „Prvi i osnovni cilj je iskoristiti još jedan od mehanizama kako bi se građanke i građani aktivnije uključili u proces donošenja odluka, koje značajno utiču na kvalitet života u ovom gradu i zemlji. Aarhuška konvencija, na čiju se primjenu Bosna i Hercegovina obavezala 2008.g., upravo se bavi zaštitom okoliša – oblašću koja u sebi krije ogroman potencijal“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika.

Živanović je ovom prilikom podsjetio prisutne na Memorandum o razumijevanju o otvaranju Aarhus centra Sarajevo, koji su krajem maja ove godine, potpisali gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Fletcher M. Burton. Namjera je da se putem Aarhus centra osigura kvalitetniji pristup informacijama o okolišu, potaknu javne diskusije, te da se što više građana uključi u donošenje odluka u ovoj oblasti.

Zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen je u svom prigodnom obraćanju istaknula da Aarhus centar sada funckioniše kao dio vanbudžetskog projekta Misije OSCE-a, a finansiraju ga zajedno OSCE i Grad Sarajevo. Nina Suomalainen je izrazila spremnost OSCE-a da se, zajedno sa partnerima iz organa vlasti i civilnog društva, angažuje u daljem sprovođenju Aarhuške konvencije u BiH.

„Aarhuška konvencija, usvojena u danskom gradu Aarhusu, često se ističe kao utjelovljenje ekološke demokratije. Ovaj dokument omogućava javnosti, sadašnjoj i budućim generacijama, da imaju pravo da znaju, i da žive u zdravoj okolini. Od novinara se očekuje da javnosti omoguće pristup pravoj i tačnoj informaciji, kako bi dalje djelovala ili tražila razrješenje nekog ekološkog pitanja“, kazala je Nina Suomalainen.

Urednica na Radiju Federacije Dunja Jelovac upoznala je medije sa prvim stubom Aarhuske konvencije koji se odnosi na pravo na informaciju. Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BiH novinari, predstavila je preporuke za unaprijeđenje izvještavanja o okolišu, a Almedina Karić, PR Ombudsmana za ljudska prava BiH govorila je o ulozi ove institucije u provedbi Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Na seminaru je predstavljen i „Vodič za medije“, a pokrenuta je inicijativa za osnivanjem udruženja eko-novinara.