Odavanjem počasti minutom šutnje ubijenoj mladosti na Tuzlanskoj kapiji, koji su izgubili svoje živote 25. maja 1995. godine, počela je 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva  kojom je predsjedavao Željko Ler. Gradski vijećnici su  usvojili  Odluku o dopuni Odluke o priznanjima i nagradi Grada Sarajeva. Uručivanje dodijeljenih priznanja i nagrada vrši se dva puta godišnje i to na svečanim sjednicama Gradskog vijeća Grada Sarajeva, povodom Dana Grada Sarajeva- 6. aprila i Dana državnosti Bosne i Hercegovine – 25. novembra. Prihvaćena je Odluka o sufinansiranju kulturne manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo i imenovanju člana Organizacionog odbora manifestacije „49. sarajevski dani poezije“.

Sarajevo je oduvijek bio grad pjesnika, grad lijepe i njegovane riječi.

Ovogodišnji Sarajevski dani poezije kroz bogat program nastavljaju tradiciju održavanja, na kojim su, pored najistaknutijih bosanskohercegovačkih pjesnika, učestvovali i istaknuti pjesnici iz regiona i svijeta.

Gradski vijećnici su prihvatili Izvještaj o kulturnim manifestacijama od posebnog interesa za Grad Sarajevo za 2009. godinu. Istim su utvrđene sljedeće manifestacije od posebnog interesa za Grad Sarajevo: „Baščaršijske noći“, „Međunarodni festival folklora“, „Sarajevo Film Festival“, Internacionalni teatarski festival „MESS“, Internacionalni festival „Sarajevo-Sarajevska zima“, Internacionalni Music Festival „JAZZ“ Sarajevo, „Teatar Fest“, Međunarodna književna manifestacija „Sarajevski dani poezije“, „Kid\’s Festival“, Internacionalni muzički festival „Bosna“, Izložba „Collegium Artisticum“,  Balet Fest Sarajevo.

Usvojen je Nacrt odluke o osnivanju Pravobranilaštva Grada Sarajeva i Nacrt odluke o usvajanju Regulacionog plana „Crni Vrh“ s Nacrtom odluke o provođenju Regulacionog plana „Crni vrh“.

Gradski vijećnici su primili k znanju Informaciju o privrednom razvoju i zapošljavanju u gradu Sarajevu.

Primljena je k znanju Informacija o broju i strukturi (prema raspoloživim podacima) korisnika pomoći u javnim kuhinjama Grada Sarajeva sa zaključcima. Grad Sarajevo kontinuirano podržava rad javnih kuhinja. Ove godine je u Budžetu Grada Sarajeva za 2010. godinu predviđen iznos od 100.000 KM za opremanje i uređivanje prostora narodnih kuhinja u gradu, što je za 20. 000 KM više u odnosu na prošlu godinu.

Na sjednici Gradskog vijeća pokrenut je veći broj pitanja i vijećničkih inicijativa.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva jednoglasno je prihvatilo inicijativu Kluba vijećnika SDP-a o izgradnji Memorijala žrtvama opsade Sarajeva 1992-1995. Ovom inicijativom Vijeće je zadužilo gradonačelnika i Komisiju za spomenike da pripreme odluku o izgradnji ovog centra.  

U inicijativi je istaknuto da Grad Sarajevo i 15 godina poslije rata nema tačne podatke i popis žrtava u opkoljenom Sarajevu. U gradu je postavljeno na desetine spomen-ploča stradalim tokom opsade, koje se nalaze na nepristupačnim mjestima, a izraženo je i nepostojanje jedinstvenog načina njihove izrade i održavanja.

Odlukom će biti definirano formiranje odbora u koji bi ušli stručnjaci iz raznih oblasti koji bi sa svih aspekata sagledali i predočili Vijeću fizionomiju budućeg memorijala.

Izgradnjom ovog centra u gradu Sarajevu na najbolji mogući način bit će iskazane slobodarske, antifašističke, demokratske i univerzalne vrijednosti koje su građani Sarajeva odbranili tokom dvadesetog stoljeća.

Izvor: odjeljenje za odnose s javnošću