Na današnjoj 43. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su utvrdili  Nacrt Budžeta Grada Sarajeva za 2009.g. i Nacrt Odluke o izvršavanju ovog budžeta u iznosu od 24.829.200 KM. Zaključak Vijeća je da se oba Nacrta upute u javnu raspravu do 20. decembra ove godine.

Vijećnici su, također, utvrdili Nacrt Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2009. godinu i uputili ga u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Na sjednici je prihvaćen Prijedlog Izmjena i dopuna Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva čime su se, kako je istakao Marin Ivanišević, predsjedavajući Gradskog vijeća, "stvorili uvjeti za konstituisanje sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva u novom sazivu u skladu sa izbornim zakonom i Statutom Grada Sarajeva".

Vijećnici su prihvatili Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obraćun plaća državnih službenika, odnosno namještenika Gradske uprave Grada Sarajeva i Službe Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Gradsko vijeće usvojilo je Prijedlog Programa održavanja grobalja za 2009. godinu. Također, prihvatilo je Prijedlog Odluke o usmjeravanju  finansijskih sredstava za 2008. godinu u iznosu od 85.000 KM kao podrška stvaralaštvu u oblasti kinematografije od interesa za Grad Sarajevo.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva u okviru međunarodnih asocijacija čiji je član za 2008.g., kao i Izvještaj o primjeni Odluke o načinu provođenja javnog interesa Grada Sarajeva u sportu u ovoj godini.

Vijećnici su primili k znanju Informaciju o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi u gradu Sarajevu za predstojeći zimski period. Predstavnici KJKP "Toplane", "Sarajevogas", Vodovod i kanalizacija, "Parka", "Pokop", GRAS i BH Gas-a istakli su da su poduzeli potrebne mjere kako bi spremno dočekali zimsku sezonu 2008./09.

Također, primljena je k znanju Informacija ZOI 84 Olimpijski centar Sarajevo o aktivnostima na razvoju zimsko sportskog turizma od interesa za grad Sarajevo i pripreme za predstojeću zimsku sezonu, kao i Informacija o aktivnostima Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA-e u 2008.g. na realizaciji projekata od interesa za Grad Sarajevo.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva