Gradsko vijeće Grada Sarajeva na danas održanoj 9. sjednici ovlastilo je gradonačelnika Sarajeva da u ime Grada Sarajeva podnese krivičnu prijavu protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika za učinjeno krivično djelo izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti. Gradski vijećnici, također, zahtijevaju od Ureda visokog predstavnika da sankcionira Milorada Dodika zbog izjave kojom se otvoreno poriču zločini i presude međunarodnih i domaćih pravnih instanci.

Ovo je, između ostalog, sadržano u Izjavi teksta Gradskog vijeća povodom uvredljivih izjava Milorada Dodika, a koje se odnose na poricanje zločina nad građanima Sarajeva i Tuzle. "Zbog uvredljivih i poricateljskih izjava niti Milorad Dodik, niti bilo ko drugi ko daje uvredljive i poricateljske izjave nije i ne može biti dobrodošao u grad Sarajevo. Vijećnici traže ostavku Milorada Dodika putem institucija na entitetskim i državnim nivoima, traže preispitivanje njegovih izjava datih na svim nivoima vlasti, a u svjetlu trenutne sigurnosne situacije u BiH", istaknuto je također u Izjavi teksta Gradskog vijeća Grada Sarajeva.
Na današnjoj sjednici je Lejla Somun-Krupalija sa dvotrećinskom većinom glasova razriješena dužnosti zamjenice predsjedavajućeg Gradskog vijeća. Prihvativši ostavku Slobodana Neškovića, Gradsko vijeće ga je razriješilo dužnosti zamjenika gradonačelnika Sarajeva.
Vijećnici su danas usvojili  Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Sarajeva za 2009. godinu radi uravnoteženja budžetskih prihoda i rashoda. Tako novi plan Budžeta za ovu godinu iznosi 23.666.394,00 KM.
Vijećnici su usvojili Prijedlog poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Također, donijeli su  Odluku o dodjeli priznanja "Ključ Grada Sarajeva" maestru Oskaru Danonu. Time Grad Sarajevo iskazuje najveću zahvalnost i poštovanje velikom umjetniku, maestru svjetskog ugleda, osvjedočenom antifašisti koji je svojim djelovanjem dao izuzetan doprinos razvoju i očuvanju civilizacijskih vrijednosti.
Na današnjoj sjednici prihvaćeni su prijedlozi odluka o pristupanju izradi regulacionih planova "Breka" i "Vraca", te utvrđeni nacrti odluka o pristupanju izradi regulacionih planova "Vitkovac" i "Briješće", koji su upućeni u javnu raspravu u trajanju od po 15 dana.
Vijećnici su primili k znanju Informaciju o Dokumentu okvirnog budžeta Grada Sarajeva za period 2010-2012., Informaciju o stanju i problemima amaterizma u oblasti kulture na području grada Sarajeva, Informaciju o stanju opremljenosti biblioteka na području grada Sarajeva, te Informaciju o saradnji i odnosima organa Grada Sarajeva s vjerskim zajednicama i crkvama.
Na kraju današnje sjednice Vijeće je razmatralo Studiju predizvodljivosti izgradnje žičare Trebević, koju im je prezentirao prof. dr. Ante Domazet, direktor Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva