Održana-komemoracija-u-Vijećnici-povodom-smrti-dr-Alije-Behmena

Komemorativni skup povodom smrti prof. dr. Alije Behmena, bivšeg gradonačelnika Sarajeva održan je danas u Vijećnici u prisustvu članova porodice, prijatelja, pripadnika akademske zajednice te zvaničnika Grada Sarajeva i Vlade Federacije BiH. Behmen, koji je funkciju gradonačelnika obavljao u periodu od 2009. do 2013. godine, preminuo je u 78. godini u Sarajevu. U ime Vlade FBiH o Behmenu je govorio aktuelni premijer Fadil Novalić.

– Lekcije koje smo od njega naučili bili su putokaz meni, a bit će, vjerujem i budućim premijerima – izjavio je Novalić.

Članovima porodice, kolegama i prijateljima Alije Behmena na današnjoj komemoraciji obratio se i dogradonačelnik Sarajeva Ivica Šarić. Govoreći o Behmenovom mandatu na čelu grada  kazao je da je Sarajevo za gradonačelnika imalo principijelnog i hrabrog čovjeka.

– Alija je znao zaraziti ljude vedrinom i osmijehom – prisjetio se Šarić.

O Behmenu su biranim riječima govorilii predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, prodekan za nastavu Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Osman Lindov, savjetnik u Željeznicama Federacije BiH Samir Kadrić, u ime članova sportskog društva „Željezničar“ Kemal Hošo, te Behmenov sin Zlatan.

Sahrana je održana danas na Gradskom groblju Bare, a delegacija Grada Sarajeva je položila vijenac.