Данас је у Вијећници одржана панел дискусија на тему „Споразум из Рима, 60 година касније; четири слободе у свакодневном животу грађана”, као једна од активности у склопу пројекта „Рим и Сарајево за Европу”. Панелисти су били академик Мирко Пејановић, проф. др. Азра Хаџиахметовић, Един Дилберовић, директор Дирекције за европске интеграције, те Лејла Рамић Месиховић испред Вањскополитичке иницијативе, док је модератор била Неџма Џанановић. Панелисти су говорили о геополитичком, економском те административном аспекту проширења Европске уније, те су правили занимљиве паралеле између времена када је основана Европска унија и данас, фокусирајући се на процес који је наша држава прошла до сада и шта нас све чека у наредном периоду у том процесу.

Град Сарајево у партнерству са Градом Римом и другим партнерима имплементира пројекат „РоСаЕ – Рим и Сарајево за Европу”, а који је финансиран у склопу програма Европа за грађане. Имплементација пројекта је започета у 2017. години, која је специфична и по томе што се те године обиљежила 60. годишњица потписивања Споразума из Рима, истакнула је Драгана Солаковић, помоћница градоначелника.

Пројектом се настоји подићи свијест грађана Рима и Сарајева о важности четири слободе које су уведене Римским уговорима  1957., те њиховом доприносу развоју мултикултурне, демократске и слободне Еvропе у којој људи могу мирно живјети.

Циљ пројекта „Рим и Сарајево за Европу” је да се продуби знање о историји Европске уније, да се промовишу европске вриједности, те да се повећа учешће грађана у демократским процесима. Циљ пројекта је такође и да се изгради мост између Града Рима и Града Сарајева, који имају различиту историју, али дијеле европске вриједности и перспективу.

 

У склопу пројектних активности одржана је и данашња панел дискусија, а у мају мјесецу је планирана обука за државне службенике на исту тему. Такође је планирана студијска посјета европским институцијама у Бриселу.