Danas je u prostorijama Gradske uprave održana press konferencija povodom jedinstvene međunarodne izložbe rimske kulture pod nazivom „Ključevi Rima“, koju će sutra u Vijećnici u 15.00 sati otvoriti gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić. Građani i turisti grada izložbu će moći posjetiti do 23. oktobra u Vijećnici, a potom u Brusa Bezistanu, depadansu Muzeja Sarajevo, do 18. januara 2015.g.„Raduje me što je pored Rima, Aleksandrije i Amsterdama uključen i grad Sarajevo u projekat \’Transnacionalne mreže virtualnih muzeja\’, koja zajedno sa našim Elektrotehničkim fakultetom, Zemaljskim muzejom i Muzejom Sarajeva organizira ovu izložbu“, istaknuo je Komšić.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Narcis Behlilović izrazio je zadovoljstvo što ova visokoškolska ustanova ima i svoju humanu stranu, jer organizacijom ove izložbe može obogatiti kulturni i društveni život grada i zemlje. „Ovo je promocija kulture i duha, te dokaz da je Sarajevo respektabilna kulturna sredina“, kazao je Behlilović.

Prema riječima Selme Rizvić, u ime Elektrotehničkog fakulteta – lokalne koordinatorice ovog projekta, izložba „Ključevi „Rima“ će biti organizovana istovremeno na četiri lokacije: Rim (Muzej Imperial Forum), Aleksandrija (Aleksandrijska biblioteka), Amsterdam (Allard Pierson Museum) i Sarajevo (aula Vijećnice). Riječ je o virtualnom putovanju kroz rimsku imperiju koja je tada obuhvatala ove četiri lokacije.

„Prvi put u Bosni i Hercegovini posjetioci mogu vidjeti kombinaciju fizičke izložbe i digitalnog sadržaja. Izložba je okupila interdisciplinarni tim stručnjaka (arheolozi, muzeolozi, historičari, dizajneri, kompjuterske nauke), sa idejom da se uvede pripovijedanje u muzejske postavke, jer to obično fali posjetiocima muzeja. Oni će razgledati bogatstvo muzejskih kolekcija kroz virtualno putovanje putem kompjuterskih animacija, instalacija sa prirodnom interakcijom, multimedijalnih i mobilnih aplikacija,“ naglasila je Rizvićeva
Dodala je da izložba „Ključevi Rima“ predstavlja krunu četverogodišnjeg rada 18 partnera iz 13 zemalja. Sarajevskih Elektrotehnički fakultet je jedan od partnera, dok su Zemaljski i Muzej Sarajeva pridruženi partneri.

Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević se zahvalila profesorima Elektrotehničkog fakulteta na njihovom angažmanu i senzibilitetu za kulturu, napominjući da je ovo njihov četvrti zajednički projekat.

Današnjoj press konferenciji prisustvovali su i glavni koordinator projekta, Daniel Pletinckx iz Belgije, te direktor Zemaljskog muzeja BiH, dr Adnan Busuladžić sa saradnicom Tatjanom Mijatović.