Danas je u Gradskoj upravi održana press konferencija povodom održavanja Evropske ljetnje škole o radu s mladima, u organizaciji Grada Sarajeva i Njemačkog društva za tehničku suradnju – GTZ. Partneri u projektu su: Grad Keln, Grad Beč i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Republike Hrvatske. Evropska ljetnja škola o radu s mladima održat će se u Sarajevu u periodu od 26.06. do 3.07.2010. u hotelu „Astra Garni“, a okupit će oko 40 učesnika iz BiH, regiona i zemalja EU, vladinih službenika koji se bave pitanjima mladih i nevladinih omladinskih radnika.

Novinarima su se na konferenciji obratili zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović i Rubeena Esmail Arndt, rukovodilac Odjeljenja za mlade Njemačkog društva za tehničku suradnju – GTZ.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović kazao je kako se radi o značajnom skupu koji ima za cilj mladima prenijeti znanja i približiti im koncepte za njihov rad na lokalnom nivou, te im pružiti mogućnost za buduću suradnju. 

U okviru tog skupa bit će riječi o omladinskoj politici i programima za mlade u okviru EU i osiguranju kvaliteta u radu s mladima. Za četvrtak, 1. jula, u Međunarodnom centru za mlade najavljena je prezentacija na kojoj će biti riječi o važnosti tzv. mobilnog rada s mladima, dok će na skupu 2. jula biti riječi o nedavno usvojenom federalnom Zakonu o mladima u kontekstu Evropske ljetne škole za mlade.
 
Rukovodilac Odjela za mlade GTZ-a Rubeena Esmail Arndt podsjetila je da je GTZ za sedam godina djelovanja u BiH uložio tri miliona eura u rad s mladima.

„Drago nam je što s Gradom Sarajevom radimo na ovom projektu koji će biti dobra prilika da se sagledaju pozitivne prakse lokalnih vlasti u omladinskom sektoru“, dodala je Arndt.

Projekat se odvija pod pokroviteljstvom Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu Evropske komisije (EACEA) koja finansira održavanje Evropske ljetne škole za rad s mladima.