U sklopu projekta Grad Sarajevo – Grad Eko-škola, koji implementira Centar za okolišno održivi razvoj Sarajevo (COOR), danas je održana njegova prezentacija u prostorijama Osnovne škole „Vrbosna“.  Ovaj projekat će biti realiziran do marta 2012. godine u 5 sarajevskih škola, i to: O.Š. „Vrhbosna“, O.Š. „Mula Mustafa Bašeskija“, Drugoj gimnaziji, Trećoj gimnaziji i Gimnaziji Dobrinja. Prema riječima koordinatorice Centra za  okolišno održivi razvoj Sarajevo Aleksandre Hasečić i Selme Osmanagić Klico „Grad Eko-škola je unverzalni međunarodni projekat koji radi na podizanju svijesti o očuvanju okoliša i životne sredine u obrazovnim institucijama.

Projekat će biti realiziran u 7 koraka (od osnivanja eko odbora, ocjene stanja okoliša, preko izložbi do usvajanja eko-kodeksa i dodjele eko-zastave), koje škola treba proći kako bi na kraju dobila zvanje Eko škola“.

Ovaj projekat se realizira u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II“, koji finansira EU u iznosu 1,5 miliona eura.  Projekat se implementira u saradnji sa Gradom Sarajevom, koji je pokazao spremnost da unaprijedi i intenzivira saradnju sa organizacijima civilnog društva u cilju jačanja lokalne samouprave i sudjelovanja građanki i građana u vršenju poslova od javnog značaja.