„Obrazovanje mladih je suštinski zadatak svakog civiliziranog društva“, istaknuo je između ostalog gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen prilikom današnje prezentacije studije „Neformalno obrazovanje mladih u BiH“ koju je Grad Sarajevo izradio zajedno sa Njemačkim udruženjem za međunarodnu saradnju GiZ. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović je naglasio kako neformalno obrazovanje (NFO) za njega ima posebnu vrijednost i značaj te dodao kako je ovo samo jedna od konkretnih akcija ka poboljšanju NFO-a u BiH.

“Ni ovaj napor neće riješiti sve probleme, ali smo uvjereni da ćemo dati smjernice i putokaze kako djelovati u okviru  razvoja lokalne zajednice i motivisati i druge institucije da to isto čine. Ovu studiju ćemo tretirati kao prilog za Razvojnu strategiju Grada Sarajeva u kojoj će neformalno obrazovanje mladih imati značajno mjesto“.

Rubeena Esmail je istaknula da je raduje činjenica da su GiZ i Grad Sarajevo dobili priliku za izradu studije te da je ona za GiZ veoma značajna. Ova studija, prema njenim riječima, pokazuje puteve za sveobuhvatno i holističko obrazovanje.

U svojoj prezentaciji autorica studije Lidija Pisker je kazala kako je cilj ove studije sa jedne strane potenciranje značaja neformalnog obrazovanja i njegova komplementarnost sa formalnim, a sa druge pokušaj otklanjanja određenih problema u vezi sa neformalnim obrazovanjem.

Nakon prezentacije studije, održana je kratka diskusija o temi neformalnog obrazovanja u BiH u sklopu koje je Jasmin Bešić iz Instituta za razvoj mladih KULT govorio o ulozi neformalnog obrazovanja u društvu.