„Obrazovanje mladih suštinska je zadaća svakog civiliziranog društva“, istaknuo je između ostalog gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen prilikom današnje prezentacije studije „Neformalno obrazovanje mladih u BiH“ koju je Grad Sarajevo izradio zajedno s Njemačkom udrugom za međunarodnu suradnju GiZ. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović naglasio je kako neformalno obrazovanje (NFO) za njega ima posebnu vrijednost i značaj te dodao kako je ovo samo jedna od konkretnih akcija ka poboljšanju NFO-a u BiH.

“Ni ovaj napor neće riješiti sve probleme, ali smo uvjereni da ćemo dati smjernice i putokaze kako djelovati u okviru  razvitka lokalne zajednice i motivirati i druge institucije da to isto čine. Ovu ćemo studiju tretirati kao prilog za Razvojnu strategiju Grada Sarajeva u kojoj će neformalno obrazovanje mladih imati značajno mjesto“.

Rubeena Esmail istaknula je da je raduje činjenica da su GiZ i Grad Sarajevo dobili priliku za izradu studije te da je ona za GiZ veoma značajna. Ova studija, prema njezinim riječima, pokazuje puteve za sveobuhvatno i holističko obrazovanje.

U svojoj prezentaciji autorica studije Lidija Pisker kazala je kako je cilj ove studije s jedne strane potenciranje značaja neformalnog obrazovanja i njegova komplementarnost s formalnim, a s druge pokušaj otklanjanja određenih problema glede neformalnog obrazovanja.

Nakon prezentacije studije, održana je kratka diskusija o temi neformalnog obrazovanja u BiH u sklopu koje je Jasmin Bešić iz Instituta za razvitak mladih KULT govorio o ulozi neformalnog obrazovanja u društvu.