Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, danas je u Narodnom pozorištu održana Zajednička svečana akademija Grada Sarajeva i Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR-a BiH). Svečanu akademiju prigodnim obraćanjem otvorio je bivši član predsjedništva SFRJ i član Glavnog odbora SABNOR-a BiH, Bogić Bogićević. „25. novembar 1943. godine za Bosnu i Hercegovinu je mnogo više od datuma za sjećanje. To je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji BiH koji je označio njeno vraćanje svom autentičnom biću… Bh. antifašisti su izborili i današnje, međunarodno priznate granice BiH, upravo na zasjedanjima ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Ovo je prilika da odamo veliku zahvalnost svim učesnicima zasjedanja i delegatima ZAVNOBiH-a, koji su donijeli tako velike i vizionarske odluke… Također, ovo je prilika da se zahvalimo svim antifašistima u proteklom ratu, koji su dali svoje živote za mir i slobodu“, istaknuo je Bogićević.

Bogićević je kazao da „nakon svega, nama mora biti jasno da niko izvana, niko, osim nas samih, neće stvoriti BiH kao normalnu demokratsku državu… Mi ne smijemo biti puki posmatrači koji pitaju šta se dešava. Moramo tražiti odgovor na pitanje šta treba da se dogodi i šta hoćemo da učinimo. A hoćemo da BiH bude jedinstvena…, u kojoj jednakopravnost svih naroda i svih građana mora biti zagarantovana“.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić potom je uručio priznanja Grada Sarajeva. Hrvatski kompozitor i dirigent, Đelo Jusić i francuski intelektualac, Bernard-Henri Lévy primili su priznanje Počasni građanin Grada Sarajeva, a Turska međunarodna agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) – Plaketu Grada Sarajeva.

Čestitajući Dan državnosti BiH svim prisutnim, Počasni građanin Grada Sarajeva Đelo Jusić ovom prigodom je istaknuo: „Ti to možeš i moraš napraviti za BiH! Ovim riječima obratio mi se Gradimir Gojer prije 15 godina, predavši mi poemu Džemaludina Latića, pod nazivom \’Srebrenički inferno\’. Za tri mjeseca napisao sam muziku na stihove ove Đemine poeme. Oratorij \’Srebrenički inferno“ imao je svoju praizvedbu u Ankari, Sarajevu, Zenici. Molim gradonačelnika Komšića da se ovo djelo jednog dana ovjekovječi na dostojnom snimku, jer u Sarajevu imamo odličan orkestar – Sarajevsku filharmoniju i hor. Slike blijede, riječi nestaju, a muzika ostaje. Muzika je jedini jezik na svijetu gdje se svi razumiju i gdje nema granica.“

Inače, posljednje dvije decenije muzičkog života u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, obilježen je u savremenoj muzičko – scenskoj umjetnosti upravo djelima Đele Jusića. Komponovao je muziku za proslavljenji balet “Katarina – Bosanska kraljica”, kao i za baletnu predstavu “Dubrovački kantuni”, koja je proslavila Kamerni teatar 55 i bila izvođena širom jugoistočne Evrope, pa čak i u Parizu.

Krunski uradak uvaženog Počasnog građanina Grad Sarajeva je komponovanje oratorija “Srebrenički inferno”, rijetko – složeno savremeno djelo kojim je uz literarnu podlogu Džemaludina Latića, ovjekovječena planetarna tragedija bošnjačkog naroda u Srebrenici.

Bernard-Henri Lévy je kazao da sa velikim emocijama, zahvalnošću i ponosom danas prima priznanje „Počasni građanina Grada Sarajeva“. Dodao je da je isto tako bio počašćen „kada sam usred rata primio priznanje \’Bosanski ljiljan\’ od vašeg predsjednika Alije Izetbegovića“. „Uzbuđen sam što danas, zajedno s vama, proslavljam sjećanje na antifašizam iz dva rata, iz 1941. i 1992., i što mogu potvrditi zajedno s vama da nema dvije Bosne i Hercegovine, i još manje tri, i da postoji samo jedna, nedjeljiva Bosna i Hercegovina, čiji je glavni grad Sarajevo“, istaknuo je Bernard-Henri Lévy.

Bernard-Henri Lévy je u Francuskoj rano stekao ugled kao istaknuti novinar, kritičar društva, advokat etike i pravde. Jedan je od prvih francuskih intelektualaca koji je pozivao na vojnu intervenciju protiv srpske vojske u Bosni 90-tih godina i veoma rano je progovorio o srpskim koncentracionim logorima. Autor je dokumentarnog filma "Bosna" o agresiji na BiH, u kojoj portretira Armiju RBiH kao vojsku koja brani čast Evrope i Aliju Izetbegovića, kao borca za kozmopolitizam i slobodu. Naziva ga bosanskim De Gaulleom. Objavio je dnevnik kojeg je vodio tokom rata u Bosni, pod simboličnim nazivom "Ljiljan i pepeo" u kojem analizira početak ratova na Balkanu.

U ime Turske međunarodne agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Plaketu Grada Sarajeva je primio koordinator TIKA-e za BiH, Zulkuf Oruc, koji je kazao: “Da biste razumjeli BiH morate je voljeti. Bit će 18 godina sljedeće 2014. koliko TIKA djeluje i realizuje različite projekte kako bi pomogli narodu u BiH. U zadnjih pet godina naša agencija je realizovala oko 200 projekata u BiH u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, historije i infrastrukture i to ćemo nastaviti”.

Ovo priznanje pripalo je TIKA-i kao znak javnog priznanja i zahvalnosti za realizaciju brojnih i veoma značajnih projekata usmjerenih ka obnovi Bosne i Hercegovine, u različitim oblastima, posebno na obnovi obrazovnog i kulturnog naslijeđa, razvoja centara za nauku i tehnologiju, jačanju fizičkih mogućnosti i kapaciteta Univerziteta u Sarajevu i Mostaru, učešća u realizaciji projekta otvaranja Muzeja Srebrenice u Sarajevu, kao i važan doprinos u poljoprivredi.

Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke ovom prigodom je uručio nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola čiji su radovi o temi „Moja domovina Bosna i Hercegovina“ proglašeni najboljim. Pristiglo je blizu 900 radova na natjecanje koje je organiziralo ovo ministarstvo sa SABNOR-om.

U kategoriji srednjih škola, najboljim literarnim radovima su proglašeni: 1. mjesto: Marija Kondić, MSŠ Sanski Most, 2. mjesto: Ilma Smajić, Prva gimnazija Sarajevo, 3. mjesto: Amina Alijagić, Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo. U kategoriji osnovnih škola, najboljim literarnim radovima su proglašeni: 1. mjesto: Mirha Begović, OŠ “Safvet-beg Bašagić” Visoko, 2. mjesto: Naida Džiho, OŠ “Zalik”  Mostar, 3. mjesto: Ensa Hajrić, OŠ “Sveti Franjo” Tuzla.

U kategoriji srednjih škola, najboljim likovnim radovima su proglašeni: 1. mjesto: Kasim Kajdić, Gimnazija Velika Kladuša; 2. mjesto: Suada Abdijanović, Mašinsko-saobraćajna mješovita srednja škola Bihać, 3. mjesto: Nadina Čanić, Gimnazija “Edhem Mulabdić” Maglaj. U kategoriji osnovnih škola, najboljim likovnim radovima su proglašeni: 1. mjesto: Aladin Kamberović, OŠ “Hamdija Kreševljaković” Kamberi, Gradačac, 2. mjesto: Nejra Kadrić, Prva osnovna škola Živinice, 3. mjesto: Elma Kovačević, OŠ “Bužim”, Bužim.

Ovom prigodom je jedna od nagrađenih, Mirha Begović pročitala svoj rad, dok su u foajeu Narodnog pozorišta, bili izloženi najbolji literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola o temi “Moja domovina”.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su hor “Pontanima”, te solisti Ivica Šarić, Leonardo Šarić i Ivan Šarić.