Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je u Narodnom pozorištu održana zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva, SABNOR-a BiH i općinskih vijeća kantonalnih općina. Svečanu sjednicu je otvorila predsjedavajuća Skupštine KS Mirjana Malić koja je podsjetila da su na današnji dan, prije 68 godina, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a postavljeni moderni temelji države Bosne i Hercegovine, države koja počiva na principima multikulturalnosti i multikonfesionalnosti. Uslijedilo je potom intoniranje himne BiH u izvođenju hora „Ponanima“, te odavanje počasti sugrađanima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak. Prigodnim govorom povodom Dana državnosti BiH prisutnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih nivoa vlasti u zemlji i ostalim zvanicama obratio se gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen.

„Danas obilježavamo 25. novembar – Dan državnosti naše domovine, koje je uvijek bilo i uvijek će je biti. Sviđalo se to nekome ili ne, temeljni i historijski atribut ovog datuma više niko neće i ne može osporiti. Štaviše, Dan državnosti jedan je od najvažnijih jubileja za svaku državu, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu. Ovo treba da bude značajan datum i trenutak za svakog Bosanca i Hercegovca, za svakog čovjeka koji je rođen ili koji će biti rođen na ovom njenom tlu. Na nama je da Bosnu i Hercegovinu izgrađujemo i podižemo: i kao državu i kao svoj zavičaj, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Na nama je da svakodnevno njegujemo i dograđujemo identitet ove zemlje po mjeri svih njenih građanki i građana. Kao takva, Bosna i Hercegovina jedina može i treba garantovati prosperitet i evropsku budućnost svojim građanima, pogotovo mladim naraštajima“, istaknuo je gradonačelnik.

On je dodao da regionalna saradnja u tome ima posebnu vrijednost za Sarajevo koje je potpuno otvoreno za saradnju, za izgradnju povjerenja i novog dijaloga, za unapređenje i stvaranje prijateljskih i partnerskih  odnosa sa našim komšijama, koji će omogućiti, da se svi zajedno, što prije, priključimo kompoziciji koja vodi ka našoj zajedničkoj kući – Evropi, gdje smo oduvijek i pripadali. „To daje novi poticaj doživljavanju Bosne i Hercegovine kao države svih njenih građana, a Sarajeva kao njenog glavnog grada i značajnog regionalnog centra. To je pravi i jedini put da pokažemo i dokažemo svima da je Bosna i Hercegovina dio Evrope i svijeta i svih međunarodnih integracija“, rekao je on.

Behmen je podsjetio kako nas ovaj historijski dan obavezuje da svi damo puni doprinos uređenju unutrašnje ustavne strukture zemlje, organizacije vlasti, poštivanju ljudskih prava i sloboda do rješavanja statusa Grada Sarajeva koji neće biti teritorijalno podijeljen i koji će funkcionirati kao bosanskohercegovačka prijestolnica, sa nadležnostima i finansijama koje i pripadaju jednom glavnom gradu.

U nastavku svečane sjednice glumac Adnan Goro govorio je „Zapis o zemlji“ i tekst o Bosni jednog od najvećih bh. pjesnika Maka Dizdara. 

Na kraju je pročitana poruka SABNOR-a nadležnim državnim organima da u zakonu o državnim praznicima ni na koji način ne smiju izostaviti ovaj datum, kada je, nakon skoro 500 godina življenja pod tuđom voljom, donesena odluka da Bosna i Hercegovina dobije svoju nezavisnost i državnost u granicama koje joj historijski pripadaju. „Sa ovog mjesta upućujemo svoju zahvalnost i srdačan pozdrav živim drugovima koji su učestvovali u pravljenju temelja jedne nove demokratske, moderne Bosne i Hercegovine, a to su: Ljubo Babić, Mile Perković i Mitar Subotić“, kazano je u poruci.