U četiri godine rada Olimpijskog bazena Otoka, smanjen je broj neplivača među djecom i školskom omladinom za preko 13.000 kroz organizovane škole plivanja; formirano je oko 25 klubova vodenih sportova; održana su brojna takmičenja u plivanju i vaterpolu, s tim da je Vateropolo turnir evropskih šampiona uvršten u zvanični takmičarski kalendar Evropske plivačke i vaterpolo asocijacije (LEN-a), te je zabilježeno oko dva miliona posjeta. Ovo su samo neki od rezultata istaknuti danas na Okruglom stolu koji se u prostorijama Grada Sarajeva održao u sklopu manifestaciju „Sport za sve na Olimpijskom“, upriličene povodom 4. rođendana Olimpijskog bazena Otoka. Okrugli sto se održao u organizaciji Grada Sarajeva, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o.

Pozdravivši održavanje Okruglog stola o temi: "Škola plivanja kroz nastavni proces učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo – školska godina 2011./12.", gradonačelnik Alija Behmen je istaknuo da Grad Sarajevo u kontinuitetu podržava aktivnosti koje se organizuju na Bazenu i kroz projekat "Sarajevo zdravi grad": „Bazen na Otoci jedan od najboljih u regiji i kao takav pruža izvrsne uslove za rad. Zato se svi moramo intenzivnije uključiti i organizovati kako bi se još više smanjio broj neplivača među djecom i školskom omladinom!“, poručio je  Behmen. Gradonačelnik je dodao da plivanje kao jedan od najzdravijih sportova, utiče na psihički i fizički razvoj djeteta. S druge strane, baveći se sportom, a pogotovo plivanjem, djeca će kvalitetno ispuniti svoje slobodno vrijeme.

Stručni tim u sastavu Aldvin Torlaković, inače direktor Olimpijskog bazena Otoka, Roman Kebat i Amina Čolić prezentirali su prisutnima rezultate Programa škole plivanja, kao i ankete građana Sarajeva kad je riječ o plivanju osnovaca.

Sudionici Okruglog stola jednoglasno su dali podršku da se plivanje uvede u redovne nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo. Predloženo je, između ostalog, uvođenje trećeg sata tjelesnog odgoja u osnovnim i srednjim školama (uz dodatne aktivnosti kretanja u vodi kao prevencija deformiteta kičmenog stuba), potom da se obezbijedi prijevoz za djecu iz udaljenijih općina do bazena, da se osigura cjelogodišnja terapija djeci i omladini sa posebnim potrebama kroz aktivnosti u vodi, da se pokrene projekat vodeni vrtić za djecu predškolskog uzrasta, da se razmotri i usvoji strategija razvoja sportova na vodi,…

Pored organizatora, učesnici ovog skupa bili su načelnici općina Kantona Sarajevo, direktori osnovnih škola iz Kantona Sarajevo, predstavnici Fakulteta za sport i tjelesni odgoj, Pedagoškog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih nauka, potom Ministarstva zdravstva, te brojne druge relevantne ličnosti iz domena edukacije, zdravstva i sporta.