Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac susrela se danas sa gradonačelnikom Torina Sergio Chiamparinom. Gradonačelnica mu je zahvalila na svemu što su do sada Grad Torino, regija Piemonte i Republika Italija učinili za grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu.

Gradonačelnica je potom prezentirala namjeru Olimpijskog komiteta BiH i Grada Sarajeva da se Sarajevo kandidira za organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2013.g. i za tu kandidaturu podršku zatražila od olimpijskog grada Torina. Također, Sarajevo bi, kako je naglasila gradonačelnica, željelo organizirati velika evropska i svjetska takmičenje u alpskim i nordijskim disciplinama, što bi bio put ka ponovnoj organizaciji Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Ona je također ukazala i na mogućnost veće saradnje Sarajevo film festivala i Torino film festivala. Pozvala je gradonačelnika Torina da uskoro posjeti Sarajevo i predvodi delegaciju koja će utvrditi pravce buduće saradnje dva grada.

Gradonačelnik Chaiamparino istakao je da je Torino spreman pružiti podršku Sarajevu u njegovim namjerama da se kandidira za EYOF, te da kod Evropskog i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK-a) lobira za dobivanje te organizacije. "Torino se kandidiralo za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara za mlade 2010. i ukoliko ta kandidatura bude prihvaćena Sarajevo će imati mnogo produktivniju podršku.", rekao je gradonačelnik Torina. On je prihvatio poziv gradonačelnice da posjeti Sarajevo, te je dodao da će predvoditi delegaciju iz Torina u kojoj će biti i organizatori 20. ZOI u Torinu.

Gradonačelnica se odvojeno susrela i sa zamjenicima predsjednika Olimpijskog komiteta Torina Brunom Rambandijem i Pierpaolom Mazaom kojima je predstavila raspoložive kapacitete na našim olimpijskim planinama, te ih pozvala da dođu u Sarajevo, posjete naše planine i potom iznesu svoje sugestije za obnovu i izgradnju nedostajućih sadržaja za organizaciju velikih skijaških takmičenja, budući da su oni direktno učestvovali u organizaciji 20. ZOI prošle godine u Torinu.

Izvor: Gradska uprava