Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i njen zamjenik Josip Jurišić primili su danas u oproštajnu posjetu ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Nj. E. g. Li Shuyuana. Gradonačelnica se zahvalila ambasadoru na velikom doprinosu u zbližavanju kineskog i bosanskohercegovačkog naroda, a posebno na njegovim humanim idejama da se pomognu socijalno ugruženi stanovnici u Sarajevu.

"Donaciju kineskih privrednika u zimskoj odjeći, obući i igračkama dobili su stanovnici u stanju socijalne potrebe ne samo Sarajeva, već i Pala, sa područja istočne Bosne, Unsko-sanskog kantona. Za njihovu radost možemo zahvaliti najviše Vama i Vašoj plemenitoj misiji.", istakla je gradonačelnica Borovac. Ona je podsjetila na saradnju sa kineskim gradom Tianjinom sa kojim je Sarajevo 1981. godine potpisalo Sporazum o međusobnoj saradnji i koja se razvija na poljima privrede, kulture, sporta i univerziteta. Istaknuto je nastojanje da se nastavi praksa započeta prije rata razmjene medicinskih stručnjaka, i posebno prenošenja znanja i iskustava iz oblasti tradicionalne medicine i lijekova.

Nj. E. g. Li Shuyuan zahvalio se gradonačelnici i Gradu Sarajevu na podršci i dobroj saradnji u proteklih pet godina njegove diplomatske misije. Posebno se zahvalio na dobrom prijemu kineskih državljana u Sarajevu koji se pokazao kao otvoren grad, spreman na prihvatanje poslovnih ljudi bez obzira odakle oni dolazili. Ambasador je naglasio da će i njegov nasljednik raditi na jačanju privredne i drugih vidova saradnje naših gradova i zemalja, a i sam će u skladu sa budućim nadležnostima pomagati u tome. "Postoje veliki potencijali za našu buduću saradnju. Uzajamna trgovinska razmjena vrlo je razvijena, zainteresirani smo za gradnju hidroelektrana, te za ulaganja u vaš turizam.", dodao je ambasador.

On je u Knjizi utisaka Grada Sarajeva upisao kako mu je Sarajevo najdraži grad, uvijek će mu biti u lijepom sjećanju i da će pomagati razvijanje prijateljskih veza Sarajeva sa Kinom.

Izvor: Gradska uprava