Prva sjednica Organizacionog odbora zimske olimpijade mladih EYOF 2017, kojom su predsjedavali gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Ivo Komšić i Nenad Samardžija, održana je danas u Skupštini Istočnog Sarajeva. Na sjednici je razmatrano nekoliko ključnih pitanja za nastavak organizacijskih aktivnosti zimske olimpijade za mlade sportiste (EYOF), koja će biti održana 2017. godine u gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo. Najzanimljivija tačka dnevnog reda zasigurno je bila informacija o okvirnom budžetu EYOF-a, a delegati su se imali priliku upoznati i s izvještajem o posjeti Koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta (COCOM), te o aktuelnom master planu prema kojem će se naredne organizacijske aktivnosti odvijati.

Kako je kazao Agenciji FENA direktor EYOF-a 2017 Samir Avdić, budžet će biti podložan promjenama u toku same realizacije planiranih aktivnosti na realizaciji EYOF-a, a firma EYOF 2017 će se ugasiti nakon igara i podnijeti izvještaje o utrošenim sredstvima.

“EOK je zahtijevao da se prikažu svi prihodi i rashodi unutar EYOF-a 2017. Okvirni budžet za EYOF u ovom trenutku iznosi oko 6.400.000 eura. U saradnji sa strukovnim savezima, Olimpijskom komitetom BiH i upraviteljima, u partnerskom odnosu, obnavljat će se borilišta i neophodna infrastruktura. Okvirni budžet ne nudi kompletnu revitalizaciju i rekonstrukciju borilišta, ali sigurno će pružiti neophodnu tehničku podršku strukovnim savezima koji će biti u organizaciji i realizaciji takmičenja, a poslužit će i za obnovu jednog dijela borilišta”, izjavio je Avdić.

Avdić je istaknuo da Koordinaciona komisija EOK-a nakon posjete Sarajevu i Istočnom Sarajevu još uvijek nije zvanično poslala svoj izvještaj i stručno mišljenje, ali da su delegati na današnjoj sjednici upoznati sa \’\’intervencijama\’\’ koje je potrebno hitno uraditi.

“Radi se o objektima kojima je hitno potrebna sanacija. To su staza za ski trčanje na Velikom Polju na Igmanu, dvorana za short track na Palama koja je odlična kao sportki objekat, ali ne zadovoljava svojim gabaritima kriterije organizacije EYOF-a, te ledena dvorana u Sarajevu”, objasnio je Avdić.

Na današnjoj sjednici delegati su također bili upoznati s aktuelnim master planom EYOF-a 2017, te prijedlozima za njegove izmjene i dopune u skladu sa sugestijama COCOM-a.

U narednom periodu članovi Organizacionog odbora EYOF-a 2017 će dobiti izvještaje upravitelja sportskih objekata s detaljnom slikom o trenutnom stanju tih objekata i finansijskom projekcijom njihove rekonstrukcije.
Izvor: Fena/Federalna.ba