Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić sa zamjenikom Abdulahom Skakom prisustvovao je sastanku na temu EYOF 2019. održanom danas u  Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u cilju rješavanja zahtjeva Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) da organizatori ovog festivala obezbjede finansijsku garanciju za budžet u visini od 12.000.000 KM. Sastanku su prisustvovali i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je predsjedavao sastankom, pomoćnik ministra za sport Suvad Džafić, ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, šef kabineta gradonačelnika Istočno Sarajevo Veselin Mijanović, predsjednik OKBiH Marijan Kvesić sa potpredsjednicima Izetom Rađom i Sinišom Kisićem, generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić i direktor EYOF 2019. d.o.o. Samir Avdić.

Tokom sastanka predstavljeni su ključni dokumenti koji pokazuju spremnost resornih ministarstava za organizaciju ovog najznačajnijeg sportskog događaja od Olimpijskih igara 1984. godine.

Za organizaciju Evropskog omladinskog festivala Grad Sarajevo je izdvojio sredstva u visini 950.000 KM, a Grad Istočno Sarajevo 500.000 KM. Ministarstvo civilnih poslova BiH je prvo preduzelo konkretne mjere preko Vijeća ministara BiH koje je donijelo Odluku o izdvajanju sredstava za EYOF 2019. u visini od 1.900.000 KM u toku četiri godine.

Ministar KS Mirvad Kurić informisao je učesnike sastanka da je Vlada KS donijela odluku u kojoj je navedena garancija na iznos od 1,320.000 KM u toku četiri godine.

Navedene finansijske garancije su pokazatelj EOK-u da naša država, odnosno resorna ministarstva za sport čine evidentne napore ka zatvaranju finansijske konstrukcije projekta. Na ove budžete treba dodati i iznos participacije svakog učesnika Festivala, čime bi se trebalo obezbijediti oko 2.500.000 KM.

Načelnu i finansijsku podršku su dala i entitetska ministarstva nadležna za sport koja bi trebali obezbijediti po 1.500.000 KM, a čije garancije se očekuju u kratkom roku.

Ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović je preuzela obavezu da izvjesti Vladu FBiH i zatraži konkretnu, a ne načelnu finansijsku podršku, dok je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović dodao i jasno izrekao opredjeljenje Vlade FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem da konkretno podrži EYOF.

Ministrica porodice, omladine i sporta RS Jasmina Davidović uputila je pismeno izvinjenje zbog nemogućnosti prisustvovanja sastanku u kome stoji načelna saglasnost Ministarstva za učestvovanje u finansijskoj i organizacionoj podršci, kao i podrška Projektu Vlade RS.
Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić je upozorio na ozbiljnost situacije, kratke vremenske rokove, kao i podatak da će navedene obezbjeđene garancije i izvještaj firme EYOF 2019 d.o.o. biti detaljno analiziran na sutrašnjem sastanku Izvršnog odbora Evropskog olimpijskog komiteta koji će se održati u španskom gradu Taragni.