Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa saradnicima primio je delegaciju Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine i obavijestio ih o mjerama koje se poduzimaju na dovršavanju Spomen-obilježja djeci ubijenoj u opsjednutom Sarajevu između 1992. i 1995. godine. Gradonačelnik je obavijestio delegaciju roditelja da će, s obzirom na tempo i vremenske rokove potrebne za građevinske i arhitektonske radove, Spomen-obilježje biti otvoreno 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom.

Uz to, delegacija roditelja obaviještena je i o mjerama koje će Gradska uprava poduzeti na održavanju, nadzoru i čuvanju spomenika nakon što bude otvoren. Gradonačelnik i delegacija roditelja usaglasili su se da zvanični naziv spomen-obilježja bude "Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.".

U otvorenom razgovoru, sugovornici su se složili da je i spomenik i ideju obilježavanja najmlađih žrtava opsade Sarajeva potrebno zaštititi od spekulacija i manipulacija. U tom smislu i gradonačelnik i roditelji pozivaju i medije i javnost da, suzdržavajući se od neodgovornog komentiranja, svi zajedno pokažemo pijetet prema žrtvama i zajedničkoj tragediji svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva