Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je danas na platou ispred BBI Centra pustio u rad prvi turistički info terminal. Kako je istaknuo gradonačelnik Behmen, ovo je prvi turistički digitalni vodič u BiH te je zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta. „Želimo da turistički sadržaj putem ovog terminala bude dostupan kako turistima tako i građanima Sarajeva. Planiramo postavljanje terminala na još nekoliko lokacija u gradu, čime želimo još više obogatiti turističku ponudu našeg grada“, kazao je gradonačelnik Behmen.

Turistički info terminal je prvi vanjski digitalni terminal u Bosni i Hercegovini, urađen prema savremenoj tehnologiji, a lokacija ispred BBI Centra je odabrana kao prva zbog izuzetne frekventnosti turista i građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost ovog info terminala je 25.535,00 KM. Grad Sarajevo je osigurao sredstva u iznosu 13.000,00 KM, a projekat su finansijski podržali Ministarstvo okoliša i turizma F BiH u iznosu 7.000,00 KM, te Ministarstvo vanjskih poslova Italije putem NVO Oxfam ITALIA u iznosu 5.535,00 KM. Fondacija Sarajevo Navigator je osigurala podatke za izradu softvera info terminala sa svim neophodnim informacijama za početak rada, a isti će svakako biti mjesečno ažurirani, zavisno od potreba Grada i zahtjeva turista.

Putem turističkog info terminala turisti će putem tehnologije dodira na ekran (touch screen)  biti u mogućnosti dobiti sve informacije o gradu Sarajevu i turističkoj ponudi na jednom mjestu. Na ovaj način Grad Sarajevo ne samo da prati savremena kretanja i trendove na turističkom tržištu, nego doprinosi i promociji kako turističkih potencijala grada, tako i informiranju i educiranju posjetitelja našeg grada, ali i naših građana.