U sklopu obilježavanja 35. godina pobratimskih veza, gradonačelnici Sarajeva i Friedrichshafena Semiha Borovac i Josef Buchelmeier danas su ispred DZ "Omer Maslić" svečano otvorili Česmu prijateljstva, koja je poklon Friedrichshafena gradu Sarajevu.

– Izuzetno cijenimo dobročinstvo i nesebičnu podršku Grada i građana partnerskog grada Friedsrichshafena. Zahvaljujemo se na raznovrsnim vidovima dosadašnje pomoći, čiju vrijednost je teško nabrojati i zbrojiti. Građani Sarajeva imaju velike prijatelje u građanima Friedrichshafena, koji se ne mogu zaboraviti –  istakla je gradonačelnica Borovac.

Gradonačelnik Buchelmeier kazao je da ova česma predstavlja  zeppelin – simbol grada Friedrichshafena.

– Iz ovog kamena treba poteći voda koja predstavlja simbol života. Nadam se da će ta voda teći još mnogo godina i predstavljati simbol prijateljstva naša dva grada. Mi želimo da ova česma podsjeti ljude koji dolaze u ovaj dom zdravlja kako imaju iskrene prijatelje u Friedrichshafenu – naglasio je Buchelmeier, te u ime ovog njemačkog partnerskog grada uručio donaciju u iznosu od 5.000 eura.

Zahvalivši se na ovoj i dosadašnjoj pomoći u obnovi i opremanju DZ "Omer Maslić", direktor ove zdravstvene ustanove Muhamned Kadenić je gradonačelnicima Sarajeva i Friedrichshafena uručio Zahvalnice.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva