U suradnji sa Gradom  Sarajevom, Muzej Sarajeva je na Dan državnosti BiH, u Vijećnici upriličio izložbu "Sarajevo 1914.-2014.". Izložbu su otvorili gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević. Izložba posvećena Sarajevu u posljednjih sto godina kojom se želi pokazati izuzetno bogata i burna historija i život grada, postavljena je u sasvim novom prostoru u suterenu objekta, namijenjenom budućem Muzeju Vijećnice a koji javnost da sada nije imala priliku posjetiti.

Čast da izložbu zvanično proglasi otvorenom pripala je gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću, koji je istaknuo zadovoljstvo što je Muzej Sarajeva odlučio ovu izložbu postaviti upravo na Dan državnosti BiH. Time se ujedno, dodao je, promovira novi prostor Vijećnice koji je rekonstrukcijom predviđen za muzejske postavke i izložbe.

„Očekujem da će mladi učiti sa ovih panoa, te da će vidjeti ono što je bilo loše u historiji, jer se na greškama treba učiti, a da ujedno uče o vrijednostima koje su sačuvale ovaj grad i državu kroz povijest“, istaknuo je Komšić.

Brojne posjetioce izložbe pozdravila je direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević, naglasivši da Muzej ovom izložbom želi zaokružiti priču o obilježavanju stote godišnjice Sarajevskog atentata.

„Izložbom Sarajevo 1914.-2014. želimo pokazati ne samo historiju grada koja je izuzetno bogata i burna, već i onu drugu stranu, manje poznatu široj javnosti – a to je život. Na panoima je hronološki prikazana historija, sve države i režimi koji su prošli ovim gradom u sto godina, njegovo narastanje i promjene, njegovo uništavanje i ponovno dizanje, kao i svi važniji događaji“, kazala je direktorica Muzeja.

Središnji dio izložbe posvećen je kulturi življenja i odijevanja kroz vrijeme, i prikazuje obični život sarajevskih porodica.

Predstavljeni su i karakteristični eskponati te predmeti i porodične fotografije koje su za ovu priliku Muzeju ustupili sugrađani iz svojih privatnih kolekcija.

Autori postavke su kustosi Muzeja Sarajeva Mirsad Avdić, Žanka Dodig, Amra Madžarević, Adnan Muftarević, Igor Radovanović, Aida Sulejmanagić i Moamer Šehović. Autor središnjeg dijela postavke je etnologinja Zemaljskog muzeja BiH Svetlana Bajić, dok pripremu i postavku eksponata potpisuje Azra Bečević-Šarenkapa iz Zemaljskog muzeja BiH.

Izložba će biti otvorena do Nove godine.