Večeras u Umjetničkoj galeriji BiH, u sklopu "Dana Friedrichshafena u Sarajevu", otvorena je izložba "Zeppelin" i promovirana  Monografija "35. godina pobratimstva Sarajeva i Friedrichshafena".

Otvorivši izložbu "Zeppelin", gradonačelnik Friedrichshafena Josef Buchelmeier istakao je da izloženi eksponati predstavljaju sto godina historije grada Friedrichshafena.

– Vazdušni brod – zeppelin je značajan simbol za grad Friedrichshafen. Stogodišnja historija zračnog broda (zeppelina) oduvijek je fascinirala ljude i taj tehnički fenomen je omogućio ljudima da lete. Zahvaljujući industriji zeppelin razvio se grad Friedrichshafen, kao i cijeli koncern zeppelin koji danas zapošljava impozatan broj radnika – istakao je gradonačelnik te ovom prilikom zahvalio se Berndu Fuchsu, predsjedniku Udruženja "Pro Sarajevo" koji je svojim angažmanom doprinio da ova izložba zaživi u Sarajevu.

Povodom obilježavanja ovog jubileja, gradonačelnik Friedrichshafena poklonio je Gradu Sarajevu zeppelin s porukom "Suština ostaje uvijek sakrivena".

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac nakon toga promovirala je Monografiju "35. godina pobratimstva Sarajeva i Friedrichshafena".

– Tri i po decenije dugo partnerstvo krunisali smo ovom prigodnom monografijom kako bi trajno sačuvali sjećanja na sve ove godine međusobnog uvažavanja, povjerenja i pomaganja. Sarajevo je sa svakim od 25 pobratimskih gradova uspostavilo specifičan odnos, ali partnerstvo sa Friedrichshafenom iz niza razloga smatramo dragocjenim – istakla je gradonačelnica, te dodala da je danas malo gradova koji se mogu pohvaliti sa tako dugim i uspješnim partnerstvom.

Na kraju, u Domu Oružanih snaga BiH održan je Perfomans "Zmajeva igra" vrhunskog njemačkog umjetnika i osvjedočenog prijatelja Sarajeva  Helmuta Lutza. Perfomans predstavlja igru zmaja koja je simbol dobra i zla, simbol mira i ljubavi.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva