Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za lokalno poslovanje i razvoj grada, Sahrudin Sarajčić, prisustvovao je danas otvaranju „Kuće zanata“- multifunkcionalnog centra koji se fokusira na promociju i očuvanje dragocjenih drevnih zanata. „Kuća zanata“ u Sarajevu dio je projekta pod nazivom „Razvoj kulturnog turizma u Mostaru, Sarajevu i Skoplju“, kojeg provodi međunarodna nevladina organizacija Oxfam, ured u Sarajevu, pod programom SeeNet, a u saradnji sa lokalnim partnerima: Općinom Stari Grad Sarajevo, Kantonom Sarajevo i Gradom Sarajevo, te samim lokalnim zanatlijama. Voditeljica projekta "Kuće zanata" Selma Laganin kazala je da ovaj živi muzej teži da gostima pruži jedinstven uvid u vještine koje su savladane kroz mnoge generacije. „Kao promotivni centar "Kuća zanata" će imati redovni program promoviranja starih zanata kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo“, naglasila je Laganin. 

Dodala je da centar ima i obrazovnu svrhu, jer podstiče iskusne zanatlije da svoje vještine prenesu na nove generacije. Kuća zanata dovodi i do saradnje između zanatlija i dizajnera, koji će zajedno da istražuju nove načine integracije tradicionalnih motiva i modernog dizajna – izjavila je Laganin.
 
Prema riječima stručnog savjetnika za promociju i razvoj turizma Općine Stari Grad Sarajevo Alije Ibrović, Kuća zanata je u svojstvu triju institucija, a to su Ministarstvo privrede KS-a, Gradska uprava Grada Sarajeva i Općina Stari Grad. Također je dodao da će ovaj centar biti centralna tačka koja će okupljati zanatlije i njihova udruženja koju će prepoznati kao svoju kuću, gdje će rješavati svoje ciljeve, interese i probleme.