Na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, večeras je nakon 22 godine od stravičnog razaranja i 18 godina koliko je trajala njena obnova, otvorena Vijećnica, simbol Sarajeva i Bosne i Herecegovine, u prisustvu brojnih zvanica, te građana i gostiju bh. prijestolnice. Ceremoniji otvorenja ovog svjetskog simbola susreta civilizacija prethodio je prvi zvanični prijem gradonačelnika prof. Komšića u Vijećnici za preko 300 zvanica iz političkog, javnog i kulturnog života grada i zemlje, te predstavnika diplomatskog kora.

Nakon državne himne i „Ode radosti“ u izvedbi Sarajevske filharmonije, prisutnima se obratio Vanentin Inzko, visoki predstavnik u BiH: „Danas ovdje svjedočimo obnovi jedne izuzetne građevine i obnovi neprocjenjivog dijela naslijeđa građana Bosne i Hercegovine i građana  svijeta. Obnova ove zgrade simbolizira temeljnu ljudsku istinu: među brojnim teškoćama i tokom mnogih godina – dobrota i ljepota su ono što pobjeđuje. Danas i zauvijek neka obnovljena Vijećnica bude izvor snage i inspiracije za sve one koji obnavljaju i izgrađuju suživot, zajedništvo, toleranciju i civilizaciju ljubavi kao centralne stubove ove prekrasne zemlje“.

[WPIMPINLINE:bakir%20izetbegović.JPG]

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je istaknuo da ovaj dan i ovu svečanost posvećujemo svakome od onih 11.541 ubijenih stanovnika Sarajeva tokom najduže opsade u istoriji moderne Evrope. „Večeras, nakon svega, 22 godine poslije, zajedno sa našim brojnim prijateljima, obilježavamo trijumf civilizacije nad barbarstvom! Trijumf svjetla nad mrakom, života nad smrću! Trijumf ideje zajedništva i prožimajućeg suživota nad idejom neljudskih i neprirodnih podjela i sukoba“, te poručio: „Iz kozmopolitskog, evropskog, multietničkog Sarajeva šaljemo poruke mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja. Pamtimo i opominjemo buduće generacije da zlo nikad ne može pobijediti, da su razaranja i paljevine uzaludni. Tu lekciju moramo zauvijek savladati da nam se prošlost ne bi vraćala u još strašnijem obliku. I učiti na iskustvima drugih“.

Gradonačelnik Komšić je u svom prigodnom obraćanju, između ostalog, naglasio: „Otvarajući Vijećnicu nakon 18 godina obnove, vraćamo je njenim građanima u onom obliku i sjaju u kome su je oni izgradili prije 118 godina.“

Šef Delacije EU u BiH, Peter Sorensen je istaknuo da je veoma sretan što se ove godine slavi ovaj značajan dan u Vijećnici u Sarajevu, koja je pored toga što je toliko lijepa da oduzima dah, i simbol toliko toga: arhitektonske vizije, učenja, institucionalnog sjećanja, zanatskog umijeća, općinske demokracije, te izdržljivosti građana Sarajeva. „Vraćanje ovog dragulja gradu, Bosni i Hercegovini, Evropi i cijelom svijetu, trajna je poruka solidarnosti koju građani EU upućuju građanima BiH, a posebno građanima Sarajeva, kazao je ambasador Sorensen.

U znak zahvalnosti Gradonačelnik Komšić je prijateljima-donatorima, koji su svojom materijalnom potporom pomogli obnovu Vijećnice, uručio Plaketu zlatni grb Grada Sarajeva, a u ime građana bh. prijestolnice – unikatni suvenir – Vijećnicu u srebru, kao ličnu donaciju našeg poznatog juvelira Fahrudina Sofića.

[WPIMPINLINE:zahv%20donatoru.JPG]

Prijem u Vijećnici su uveličali svojim nastupom i mladi talentirani stipendisti Fondacije „Hastor“: 17-godišnja sopranistica Lejla Imamović koju je na gitari pratio Ammar Biser. Također, jedan broj stipendista ove fondacije je u ime mladih Sarajeva i BiH na nekoliko svjetskih jezika poželjelo dobrodošlicu svima prisutnim u Vijećnici.

Po završetku prijema, koncertom filmske muzike Sarajevske filharmonije na otvorenoj sceni, preko puta ove prelijepe građevine, bio je upriličen dvosatni muzičko-scenski spektakl, kojem je prisustvovao veliki broj građana i gostiju grada Sarajeva, koji su upravo stigli u naš grad da bi prisustvovali svečanosti otvorenja Vijećnice. Također, bio je realiziran i prijenos uživo putem BHT1, generalnog medijskog pokrovitelja. Da ta priča dopre do najudaljenijih krajeva svijeta pobrinula se BHT1 i Al Jazeera, koji su sliku otvorenja Vijećnice putem eurovizijske razmjene (u 84 zemlje), odnosno satelita odaslali po cijelom svijetu.

[WPIMPINLINE:fotka%20sar%20filh.JPG]

Inače, u samom programu svečanog otvorenja Vijećnice, prema scenariju mlade režiserke Mirele Trepanić, učestvovalo je 200 mladih kreativaca i priznatih sarajevskih i bh. umjetnika: hor Srednje muzičke škole u Sarajevu, bend Maximum Power, plesne grupe Sreet Feet Academy, Hip Hop Dance Development Centar i klub „Astorija“, te velika sarajevska glumica i ovogodišnja dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Nada Đurevska, sarajevski violončelista Vedran Smajlović, sopranistica Aida Čorbadžić i violončelistkinja Selma Alić….

Program svečanog otvorenja Vijećnice završio se – izuzetno kreativnim video artom (3D video mappingom) na fasadi obnovjene Vijećnice, kroz koji je bila prikazana historija ovog nacionalnog spomenika, koja je naraskidivo isprepletena sa novijom historijom Sarajeva.

[WPIMPINLINE:raja%20vani.JPG]

Od danas svi naši građani iz svih dijelova BiH ali i oni koji žive širom Evrope i svijeta, kao i svi drugi zainteresirani, imaju priliku da pogledaju virtuelni prikaz unutrašnjosti Vijećnice putem službene stranice Grada Sarajeva (www.sarajevo.ba), koji će se stalno obogaćivati.

Danas je, također, Javno preduzeće „BH Pošta“ izdalo redovnu poštansku marku pod nazivom „Obnova sarajevske Vijećnice“ u tiražu od 60.000 primjeraka. Autor ove poštanske marke je Abdulah Branković, dugogodišnji zaposlenik i dizajner BH Pošte.

[WPIMPINLINE:građani%202.JPG]