Dostojanstveno, s mnogo suza i bez velikih riječi, građani Sarajeva i roditelji otvorili su danas u Velikom parku, na Dan pobjede nad fašizmom, dugočekano Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Manifestacija otvaranja spomenika počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a završila visokim emotivnim nabojem. Tačno u podne začule su se sirene Civilne zaštite na područu cijelog grada, odajući počast stotinama ubijenih nedužnih života.

Minutom šutnje i učenjem Fatihe roditelji su se pomolili za pokoj svoje djece, u čemu su im se pridružili i nebrojeni građani Sarajeva.
 
Studentica Muzičke akademije u Sarajevu Ivana Ogranić odsvirala je na violončelu, u potpunoj tišini prisutnih, čuvenu kompoziciju "Adagio" Tomasa Albinonija, nakon čega je uslijedila izvedba pjesme "Samo da rata ne bude" Ðorđa Balaševića koju su otpjevali mališani dječijih horova "Princess krofne" i  osnovnih škola Grada Sarajeva.
 
Uslijedilo je polaganje vijenaca brojnih delegacija na svim nivoima vlasti, među kojima su se našli i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, gradonačelnik Sarajeva i predsjedavajući Gradskog vijeća Alija Behmen i Marin Ivanišević, predsjedavajući Skupštine KS-a Denis Zvizdić, bivša gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, te druge delegacije grada, KS-a, općina i brojnih udruženja i organizacija.
 
Cvijeće su na spomenik u konačnici položili i članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.
 
Duboke emocije nije krio ni predsjednik spomenutog Udruženja roditelja Sabrija Zimić, koji je kazao medijima po okončanju manifestacije da su roditelji nakon 14 godina konačno dočekali mjesto na kojem mogu odati počast i prisjetiti se svoje djece.
 
Izrazio je zadovoljstvo što su u svojoj nakani o podizanju spomenika nakon niza poteškoća uspjeli, ali i nezadovoljstvo što su do danas za zločine nad nedužnim civilima i djecom u opkoljenom Sarajevu optužene samo dvije osobe u Haagu.
 
Najavio je da je projekt ispisivanja za sada 520 imena ubijene djece već završen, te da će uskoro uslijediti i izvedbeni projekt.
 
I autor Spomen-obilježja bh. umjetnik Mensud Kečo izuzetno je zadovoljan što je višemjesečni projekat konačno priveden kraju, te da je za njegovo zvanično otvaranje izabran upravo Dan pobjede nad fašizmom. On se nada da će svake godine upravo na ovaj dan građani Sarajeva na ovom mjestu položiti cvijeće u spomen na ubijene nedužne živote.
 
"Građani su uvijek prihvatali ovaj spomenik i prihvatat će ga i ubuduće, međutim, postoje ljudi kojima bilo šta da uradite ne odgovara. Ovo što smo uradili je građanska opcija i evropska stvar, umjetnost, kultura i spomenik i sve ono što ovaj grad treba da ima", kazao je Kečo.
 
Pojasnio je da su izlivene stope djece u mesingu u stvari stope djece koja su braća, sestre ili krvni srodnici poginule djece. Bronza je dobijena topljenjem više od devet tona čahura od metaka i granata koje su pale ili ispaljene na grad. Staklena skulptura u središtu spomenika višeznačna je – predstavlja i majku i dijete, i plamen koji je zaleđen, i nedovršenu kulu u pijesku. Tu je i voda kao simbol života i čistoće.
 
Imena ubijene djece bit će ispisana na sedam mesinganih valjaka, kao simbol sedam patuljaka, sedam brežuljaka ili sedam planina.
 
Izvor: FENA