Grad Sarajevo zajedno sa Kantonalnim centrom za socijalni rad Sarajevo partner je projekta "Fudbal bez granica" čiji su nosioci Fudbalska sportska škola "Bubamara" i FC "Inter" iz Milana, a u koji je uključeno devedesetero djece iz sarajevskih porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Početak projekta danas su u KSC Skenderija u prisustvu djece i njihovih roditelja ozvaničili dogradonačelnik Sarajeva Nenad Marković, direktor Fudbalske sportske škole "Bubamara" Predrag Pašić, direktorica Centra za socijalni rad KS Mirsada Poturković i predstavnik FC "Intera" Aldo Montinaro.

Realizaciju projekta, čija su ciljna grupa dječaci u dobi između 5 i 14 godina koji su zbog socijalne situacije u nemogućnosti da treniraju fudbal, Grad Sarajevo je pomogao u smislu snošenja troškova prijevoza djece na trening. FC "Inter" polaznicima je osigurao kompletnu opremu, a FSŠ "Bubamara" zadužena je za svakodnevnu realizaciju projekta.

Dogradonačelnik Nenad Marković rekao je kako je njegovo opredjeljenje po preuzimanju funkcije bilo da se odmah pomogne svoj djeci u Sarajevu da se bave sportom i na taj način sklone sa ulice. "Ovaj projekat koji nam je ponudila \’Bubamara\’ prava je prilika za to i Gradska uprava ga je odmah podržala. Drago nam je da su porodice devedesetero djece iskazale interes za ovaj projekat, i da njih pedeset ostane u sportu, mi možemo biti zadovoljni da smo uradili pravu stvar", dodao je Marković.

Direktorica Centra za socijalni rad KS Mirsada Poturković naglasila je kako Centar prvi put ulazi u jedan ovakav značajan projekat koji ima veze i sa realizacijom Akcionog plana za sprečavanje maloljetničke delinkvencije.

Direktor Fudbalske sportske škole "Bubamara" Predrag Pašić zahvalio je Gradu Sarajevu i posebno dogradonačelniku Markoviću na podršci ali i inicijativi za realizaciju ovog važnog projekta. "Djeca čiji roditelji nisu u mogućnosti da svakog mjeseca plaćaju članarinu nisu kriva za to i zaslužuju isti tretman kao i ostali koji jesu u mogućnosti. Među njima su dječaci sa velikim talentom, a ovakvim tipom projekta otkriveni su mnogi svjetski igrači kao što su Ronaldo, Ronaldinjo, Ian Philips Wriht i dr.", dodao je Pašić.

Predstavnik FC "Intera" Aldo Montinaro istaknuo je kako "Inter" već ima dosta iskustva sa ovakvim projektima i za to je svesrdno podržao i ovaj u Sarajevu. "Za sada smo osigurali kompletnu opremu za treniranje devedeset dječaka, a za najuspješniju trojicu u septembru ove godine organiziramo kampus u Italiji koji će uključivati upoznavanje sa klubom, obilazak italijanskih gradova, te druženje sa ostalom djecom iz cijelog svijeta koja će biti u kampusu", rekao je Montinaro.
 
Zajednička je namjera da se ovaj projekat nastavi realizirati i ubudućnosti i da u njega bude uključeno što više dječaka koji će nekada postati veliki fudbaleri i predstavljati našu zemlju u svijetu.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva