Ceremonijom svečanog presijecanja vrpce i otkrivanjem ploče, danas – na Dan državnosti BiH – ozvaničen je i početak rada sarajevskog rodilišta "Dr. Zehra Muidović" u renoviranoj zgradi na Jezeru. Svečanom činu je nazočio i gradonačelnik Alija Behmen koji je u ime građanki i građana Sarajeva zahvalio svima koji su pomogli kako obnovu zgrade, tako i opremanje ove ustanove najmodernijom medicinskom opremom. „Iznimno mi je zadovoljstvo i što su naši doktori, sestre i ostalo osoblje Gradskog rodilišta \’Dr. Zehra Muidović\’ napokon dočekali da se vrate u zgradu na Jezeru. Oni zaslužuju jedno veliko ljudsko hvala za pruženu stručnost, humanost i plemenitost, ali i za strpljenje i hrabrost kojim su zračili, radeći  svih ovih godina u skučenom i slabo opremljenom prostoru očne klinike“, istaknuo je Behmen.

„Kad pogledam novo gradsko rodilište, znam da Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju budućnost. Istina, ono je prepuno skupljenog bola. Ali, i ponosa, – jer na ovom mjestu, svijet će ugledati nove generacije Sarajlija, Bosanaca i Hercegovaca, s kojima će stasavati i njihove obitelji, tako važne karike i za pojedinca i za cijelo društvo“, kazao je gradonačelnik.

Inače, Ginekološko-akušerska klinika „Jezero“ sada se prostire na 9.210 četvornih metara sa 120 kreveta, četiri operacione i pet porođajnih sala.  Raspolaže, također, sa 10 kreveta intenzivne njege i sa najsuvremenijom opremom. Strukturu uposlenika čine 34 liječnika, 3 profesora, 4 magistra, 7 viših med. sestara, 112 sestara i tehničara i 25 higijenskih radnica.

Sredstva za obnovu i opremanje Ginekološko-akušerske klinike „Jezero“  osigurali su Vlada Republike Turske, Kanton Sarajevo i Zavod zdravstvenog osiguranja KS.

[WPIMPINLINE:7233.jpg]

[WPIMPINLINE:7234.jpg]

[WPIMPINLINE:7235.jpg]