Grad Dubrovnik je prvi grad koji je finansijski podržao projekat „Muzej opsade“ u Sarajevu, uplativši donaciju u iznosu 20.000 kuna za njegovu realizaciju. Muzej opsade, koji će činiti FAMA Kolekcija – interaktivni muzej i stalna postavka, trebao bi biti otvoren  iduće godine na 20. godišnjicu opsade Sarajeva na lokaciji bivše Hastahane. Kroz interaktivne mape, digitalnu hronologiju, animiranu enciklopediju, filmove, videoarhiv, fotografije, crteže, arte facts, tematske boksove, Muzej opsade će predstavljati pozitivni transfer znanja i spomenik ljudskom umu, dostignuću, kreativnosti i snazi ljudske prirode koje su Sarajlije pokazale za vrijeme četverogodišnje opsade.

Projekat Muzej opsade i FAMA Kolekcija je najveća nezavisna multimedijalna kolekcija, koja djeluje od 1991. godine. U njemu sudjeluju četiri organizacije koje čine Konzorcij (FAMA Kolekcija, MESS, Udruženje \’Obrazovanje gradi BiH\’ i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH). Cilj projekta je da postane globalni pokret angažiranjem i povezivanjem studenata, profesora, intelektualaca, naučnika, umjetnika, škola, medija, boraca za očuvanje okoline i mislilaca iz svih krajeva planete, kroz platformu jedinstvenog znanja za suočavanje sa izazovima 21. vijeka.

Grad Sarajevo je pokrovitelj ovog projekta, sa aktivnim učešćem u prezentaciji projekta i širenju neophodne mreže regionalnih i svjetskih gradova, koji iskazuju solidarnost sa gradovima koji su preživjeli rat ili klimatske katastrofe. Upućeni su i pozivi na Regionalnu inicijativu gradovima koji će se umrežiti oko ovog projekta.

[WPIMPINLINE:gradonacelnik%20duborvnika.jpg]