Performansom-Barcelona-Sarajevo-je-s-tobom-Grad-Sarajevo-poslao-poruku-podrške-građanima-Barcelone

Mladi umjetnici iz Sarajeva danas su na Trgu Barcelone u sarajevskom naselju Mojmilo započeli izradu velikog murala posvećenog pobratimskom gradu Barceloni koji se protekle sedmice suočio sa  terorističkim napadom. Na muralu na kojem će biti istaknut gušter-zmaj Draco, jedan od najznamenitijih simbola Barcelone,  napisano je „Barcelona, Sarajevo esta contigo“ (Barcelona, Sarajevo je uz tebe).

Mural 8

Grad Sarajevo organizator je multimedijalnog performansa kojem je cilj pružiti iskrenu podršku gradu čiji su stanovnici bili uz građane glavnog grada BiH i u najtežim trenucima.

Mural 5

„Najoštrije osuđujemo brutalni čin koji se desio u Barceloni. Ovo je još jedan pokazatelj da je potrebno ujedinjenje u borbi protiv terorizma, da se zlo nikada i nikome više ne ponovi“, kazao je gradonačelnik Skaka, te iskazao duboko suosjećanje s porodicama poginulih i povrijeđenih građana i turista Barcelone.

Mural 7

Počasni predsjednik „Kraljevskog teniskog kluba Barcelona 1899.“ i počasni građanin Grada Sarajeva Juan Mario Tintorei kazao je kako je  organizacija današnjeg performansa jedan je od najljepših načina kojim se pokazuje susojećajnost s građanima Barcelone. Narod Bosne i Hercegovine i građani njenog glavnog grada uvijek su znali pokazati solidarnost i meni je velika čast što nosim titulu počasnog građanina Grada Sarajeva“, istakao je Tintorei.

Mural 4

Ceremoniji na Trgu Barcelone prisustvovao je i Juan Bosco Gimenez Soriano, ambasador Španije u BiH.

Mural 2

Današnji multimedijalni perfomans obuhvatio je početak oslikavanja velikog murala na fasadi zgrade na Trgu Barcelone, te prigodan prateći muzički program u izvedbi gudačkih kvarteta.

 

Mural 1