„Moja olimpijska sjećanja“ naziv je Facebook kampanje organizovane u povodu proslave 30. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara, kojom se želi prikupiti što više ličnih uspomena sa sarajevske Olimpijade, kako bi se obogatila kolekcija Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Namjera kampanje „Moja olimpijska sjećanja“ jeste motivirati sve one koji su na bilo koji način (kao učesnici, organizatori, publika…) učestvovali u realizaciji XIV Zimskih olimpijskih igara da podijele svoja sjećanja na Olimpijadu u Sarajevu i tako doprinesu upotpunjavanju muzejske kolekcije.

Oni svoj doprinos mogu dati tako što će na Facebook stranici www.facebook.com/My.Olympic.Memories podijeliti svoje priče, fotografije, videa… Također, one eksponate koje nije moguće podijeliti preko FB stranice, mogu slati direktno na adresu Olimpijskog muzeja (Alipašina bb, Zetra).

Inače, Olimpijski muzej otvoren je 8. februara 1984. godine sa namjerom da čuva uspomene na organizaciju i održavanje XIV ZOI. Međutim, zgrada Olimpijskog muzeja spaljena je na početku agresije, 1992. godine, i tada je nepovratno izgubljen dio eksponata koji su čuvani u Muzeju.

Prilikom obilježavanja 20. godišnjice XIV ZOI u sklopu sjedišta Olimpijskog komiteta BiH u Zetri otvoren je „novi“ Olimpijski muzej, a nastavljeni su i radovi na obnovi spaljene zgrade Muzeja u Petrakijinoj ulici. Nedavno je započeta treća faza obnove ove zgrade.

Kampanju „Moja olimpijska sjećanja“ realizira Sarajevo Navigator uz podršku Grada Sarajeva, Olimpijskog komiteta BiH, Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te USAID Sida Firma Projecta, u sklopu kojeg je Sarajevo Navigator koordinator lanca vrijednosti.

NAPOMENA: Program obilježavanja godišnjica u 2014. godini, koji će se dopunjavati i mijenjati, možete pogledati web stranici sarajevo2014.com, a sve vaše upite vezane za izjave, gostovanja, intervju primat ćemo na mail adresu:sarajevo2014@sarajevo.ba