Počela je s radom 22. generalna skupština Međunarodne asocijacije gradova nosilaca poruke mira IAPMC, čiji je domaćin Grad Sarajevo. Na Skupštini će gradonačelnici i predstavnici 24 svjetska grada razgovarati o kulturnoj, vjerskoj i etničkoj koegzistenciji u multietničkim sredinama, potom o postkonfliktnoj izgradnji mira i uspostavi povjerenja, ključnim faktorima ekonomskog progresa gradova kao osnova za učvršćivanje mira te o institucionalnim okvirima za razvoj multietničnosti i njegovanju vjerskih i tradicijskih vrijednosti etničkih grupacija u multietničkim sredinama.

Alfred Marder, predsjednik Međunarodne asocijacije gradova nosilaca poruke mira, koji je i otvorio 22. generalnu skupštinu IAPMC, istaknuo je da je ova asocijacija osnovana s mandatom za totalno ukidanje nuklearnog oružja.

– U maju će biti Međunarodna konferencija u Njujorku, na kojoj će se prezentirati petogodišnji izvještaj Ugovora o neširenju nuklearnog oružja. Pokušat će se prikupiti 10 miliona potpisa na globalnom nivou sa zahtjevom o totalnom uništenju nuklearnog oružja. Predlažem da naša asocijacija također proslijedi peticiju koju bi potpisali gradovi-članice – kazao je Marder.
Pozdravivši učesnike Generalne skupštine IAPMC u ime domaćina, Grada Sarajeva, gradonačelnik Alija Behmen je kazao da je "malo gradova koji mir cijene kao Sarajevo i zajednica u kojima je mir vrijednost u mjeri u kojoj je to u glavnom gradu Bosne i Hercegovine."

– I dok je u najvećem dijelu svijeta očuvanje mira akademsko pitanje, u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i na Balkanu mir je još uvijek ranjiv i talac neodgovornih političara. Vaše prisustvo ovdje i danas stoga nije samo prilika da cijelom svijetu pošaljemo poruku o svetosti mira, nego da ga još više učvrstimo; Vaše prijateljstvo sa Sarajevom je garancija da pouke najduže opsade u modernoj historiji neće ostati nenaučene – istaknuo je Behmen.
Gradonačelnik je kazao da je "ovo skup gradova koji su pored svih međusobnih razlika donijeli odluku da se fokusiraju na međusobne sličnosti; skup zajednica koje su razumjele da su izazovi miru sve sličniji i prepoznale zajedničkog "neprijatelja": netrpeljivost, nacionalizam i rasizam, vjerski ekstremizam", te dodao da je "naš posao da te prijetnje prepoznamo i da ih u skladu s najboljim praksama demokratije uklonimo."

– Prije dva dana pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu započelo je suđenje Radovanu Karadžiću, optuženom, između ostalog, za opsadu Sarajeva. Meni, vjerujem i ostalim građanima Sarajeva, izgleda nestvarno kako je zapravo blizu, tek prije četrnaest godina okončana opsada, ali vjerujem da to više nego išta svjedoči o vitalnosti ovog grada i njegovih žitelja i sposobnosti života da se obnavlja. Ali, usuđujem se reći, čak i važnije od toga, vjerujem da činjenica da smo danas u Sarajevu i da slavimo upravo temeljnu vrijednost koju je Karadžić napao – mir – pokazuje da je mir neuništiv – naglasio je gradonačelnik Behmen.
Na Skupštini je pročitana i poruka generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna u kojoj se, između ostalog, ističe da ova asocijacija gradova svojom kampanjom za kulturni, vjerski i etnički suživot i uspostavljanjem povjerenja u postkonfliktnim društvima, pomaže unapređenje zajedničkih napora na stvaranju stabilnijeg i prosperitetnog svijeta.
"Vaši napori su posebno važni u vrijeme kada se globalna ekonomska kriza širi i kada milioni ljudi strahuju za gubitak radnih mjesta i perspektive za budućnost. Poticanjem međusobnog uvažavanja vi možete ojačati društvo i doprinijeti oporavku u korist svih ljudi. Vi također potičete kulturu istinskog mira. Nama je potrebna široka koalicija individualaca i grupa kako bi zaustavili širenje nuklearnog naoružanja. Ja računam na aktiviste i civilne grupe širom svijeta, uključujući učesnike Generalne skupštine, da podrže UN u kampanji za svijet bez nuklearnog oružja", navodi se u poruci generalnog sekretara UN.

Izvor: Služba za odnose s javnošću Grada Sarajeva