Povodom 1. ožujka – Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, večeras je u kinu „Meeting Point“ upriličena premijera dokumentarnog filma „Sarajevo simbol građanske hrabrosti“ pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva. U 90-minutnom filmu je prikazan život građana Sarajeva, koji su tijekom 1.425 dana opsade svog grada, pod najtežim okolnostima, svakodnevno, pokazivali građansku hrabrost i pružili impresivan otpor raznim prijetnjama s ciljem očuvanja tradicionalnog duha multikulturalnog života u gradu. Tim povodom, Gradimir Gojer, zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća je, u ime Grada Sarajeva, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dan neovisnosti, a autorima filma uputio iskrene čestitke i želje za daljnji život ovog ostvarenja koje će doprinijeti trajanju istine o otporu Sarajeva opsadi i agresiji.

Iskazi žrtava o opsadi jednog grada neviđenoj u povijesti, svijetu, a ne tek domaćoj javnosti, svjedoče  kako kolektivni akt građanske hrabrosti, itekako, ima smisla.
„Stvaralački napor gđe Svetlane Broz porodio je čak i u artističkom smislu zanimljiv i intrigantan dokumentarni film“, istakao je u svom obraćanju Gojer.

Nazočnima se obratila i direktorica NVO „Gariwo“ Svetlana Broz, koja se zahvalila svima koji su sudjelovali u izradi filma, donatorima preprodukcijske faze: Veleposlanstvu Kraljevine Norveške, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Meglle i cementari Kakanj, kao i glavnom donatoru produkcione i postprodukcijske faze Veleposlanstvu SR Njemačke. Posebno se zahvalila Adnanu Kapetanoviću na dugotrajnom i više nego inspirativnom radu na ovom filmu i Miloradu Kovačeviću Strašnom, koji je svojim fotografijama, filmu dao potresnu dokumentarnu, ali istovremeno i umjetničku dimenziju.

„Za mene su građani Sarajeva bili i ostali inspiracija za borbu, za istinu o njihovoj građanskoj hrabrosti u vrijeme opsade Sarajeva, koju nitko ne može ispričati bolje od njih samih. Zahvaljujem Gradskom vijeću Grada Sarajeva i Gradu Sarajevu na organizaciji ove premijere povodom Dana neovisnosti BiH, koji čestitam od srca svima”, istakla je gđa Broz.

Grad Sarajevo
Gradsko vijeće
Hamdije Kreševljakovića 3
71 000 Sarajevo
tel: 033/216 659
fax: 033/217 546
e-mail: pr-gradskovijece@sarajevo.ba