Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, u petak, 21 septembra, na Olimpiijskom bazenu Otoka svečano je otvoren Četvrti međunarodni vaterpolo turnir "Sarajevo Champions Challeng 2012.". Turnir je od prošle godine uvršten u zvanični kalendar takmičenja Evropske asocijacije za plivanje i vaterpolo (LEN). Na trodnevnom turniru, koji organiziraju Olimpijski bazen Otoka i Plivački savez BiH učestvovali su višestruki evropski prvaci iz susjednih zemalja: Jadran iz Splita, Primorac iz Kotora i Jadran iz Herceg Novog te, među njima najmlađa – Vojvodina iz Novog Sada, koja je ovogodišnji učesnik kvalifikacija za Ligu prvaka u vaterpolu.

Tim povodom u petak je na Olimpijskom bazenu Otoka održana i press konferencija na kojoj su učesnici, direktor turnira Aldvin Torlaković, predstavnici LEN-a i Olimpijskog komiteta BiH Gianni Lonzi i Said Fazlagić, član UO Hrvatskog vaterpolo saveza i jedan od najboljih svjetskih vaterpolista Milivoj Bebić, te gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, između ostalog, podržali osnivanje vaterpolo saveza BiH.

"Održavanje ovog renomiranog takmičenja potvrda je da Sarajevo postaje respektabilan regionalni sportski centar. Također, vjerujem da će ovo takmičenje biti snažan impuls daljem razvoju vaterpola i drugih disciplina u vodi, kao i poticaj naporima koje činimo na popularisanju takozvanih \’malih sportova\’, naročito među mladima“, kazao je gradonačelnik Alija Behmen.

Vaterpolisti „Jadrana“ iz Herceg Novog pobjednici su Četvrtog međunarodnog vaterpolo turnir "Sarajevo Champions Challeng 2012.", savladavši u zanimljivoj utakmici „Vojvodinu“ iz Novog Sada sa 9:8.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji dodijelio je pehare klubovima u ime pokrovitelja i Organizacionog odbora turnira.