“Ljubljana kao grad predlagač Ljubljanske deklaracije o ulozi prijestolnica u međukulturalnom dijalogu i kreiranju aktivnog suživota, koju su gradonačelnici prijestolnica država članica EU, kandidati za članstvo i prijestolnica iz područja širenja EU, potpisali 8. maja 2010. u Ljubljani, te kao UNESCO-va Svjetska prijestolnica knjige 2010., u okviru koje je bila potpisana Ljubljanska rezolucija o knjizi, izražava svoju punu podršku kandidaturi Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine”, stoji u pismu koje je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković uputio svom sarajevskom kolegi Aliji Behmenu.

“Uvjereni smo da je kulturno stvaralaštvo kako pojedinca tako i svakog naroda osnova međukulturološkog dijaloga u njegovom najširem značenju, da međusobno poštovanje kulturnog nasljedstva, kreativnost i bogastvo višejezičnosti omogućava međusobno razumijevanje i prihvatanje različitosti. Saradnja kulturnih ustanova i predstavljanje umjetnika iz različitih područja stvaralaštva široko otvaraju vrata budućnosti i odgovornog suživota na tim prostorima i mladim generacijama i omogućavaju međusobno spoznavanje i uspostavljanje prijateljskih veza.

Aktivna saradnja institucija iz oblasti kulture i umjetnika koji rade u Ljubljani i Sarajevu su osnovna garancija da ćemo u godini 2014., kada će Sarajevo biti Evropska prijestolnica kulture, biti svjedok kulturnim i umjetničkim dostignućima, koja će trajno obilježiti raznoliku saradnju generacija.

Sarajevo ima u evropskoj istoriji i kulturi isto tako posebno mjesto, jer je uprkos burnim političkim tokovima, koji su tokom istorije obilježili živote pojedinaca i zajednica u široj regiji, uvijek bilo oličenje multikulturalne vrijednosti i bilo primjer kulturne i vjerske raznolikosti. U Gradskoj opštini Ljubljana smo zato čvrsto uvjereni da Grad Sarajevo zaslužuje časni naziv Evropske prijestolnice kulture 2014.”, navodi se u pismu koji je potpisao gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

[WPIMPINLINE:Zoran Jankovic.JPG]